Logo MojaObčina.si
JUTRI
15°C
3°C
SOB.
12°C
2°C
Oceni objavo

ODKRITJE SPOMINSKE PLOŠČE JOŽETU KASTELICU

ODKRITJE SPOMINSKE PLOŠČE JOŽETU KASTELICU,

znanemu Suhokranjcu, v osnovni šoli Prevole

V okviru projekta »Znani Suhokranjci«, ki se je začel leta 1994 v osnovni šoli Žužemberk , od leta 2015 pa poteka na ravni Občine Žužemberk in vključuje tudi OŠ Prevole, je bilo odkritih 37 zaslužnih mož in žena, povezanih s Suho krajino. Sredi trga v Žužemberku nastaja Park znanih Suhokranjcev, v njem pa so že tri spominska obeležja: spominska plošča z njihovimi imeni ter granitni stebri z bronastimi reliefi šestih najpomembnejših.  Leta 2015 je bil med znane Suhokranjce uvrščen tudi Jože Kastelic, gospodarstvenik, rodoljub in dobrotnik.

V petek, 3. februarja 2017, je bila v OŠ Prevole kulturna prireditev ob Prešernovem prazniku, posvečena Jožetu Kastelicu, ki je bil rojen leta 1920 v Žvirčah, umrl pa leta 2011 v Torontu.

V bogatem programu so poleg lepo zapetih pesmi in deklamacij na zanimiv način predstavili življenjsko pot in delo tega znanega Suhokranjca. Pripovedi so spremljale projekcije izbranih fotografij: Kastelčeva družina, Jože Kastelic-domobranec, ki je po srečnem naključju ušel smrti v Kočevskem Rogu, v taborišču na Koroškem, leta 1948 v Kanadi-na farmi, železnici v Torontu. Sledile so fotografije njegovih gradbenih dosežkov: vrstne hiše, bloki, Slovenska vas, Slovenski dom starejših Lipa, slovenska cerkev…

Iz revnega begunca, brez znanja jezika, je s svojo delavnostjo, sposobnostjo in poštenostjo postal ugleden gospodarstvenik, podpornik slovenstva v Kanadi in dobrotnik. S svojimi prihranki je podpiral tudi cerkev, domovino Slovenijo in še posebej krajane rodnih Žvirč. Za svoje delo je prejel številna priznanja in odlikovanja: zlato jubilejno medaljo kraljice Elizabete za zasluge za Kanado častni znak svobode RS, odličje sv. Jožefa, papeževo odlikovanje Gregorja Velikega , zlati grb Občine Žužemberk in druga.

Na prireditvi so bili posebni gostje njegovi sorodniki, med njimi brat Milan. O stricu Jožetu je spregovorila njegova nečakinja ga. Janja Hočevar Hrovat. V spominskih utrinkih je doživeto opisala prvo srečanje, ko se je stric Jože po 20 letih vrnil iz Kanade domov. Označila ga je z besedami: plemenit, skromen, ponižen in dober človek. Kljub krivicam, trpljenju in zapostavljenosti je gledal na hude povojne čase komunizma z realnostjo in s krščanskim odpuščanjem.

Sledilo je slovesno odkritje spominske plošče v preddverju šole. Trem znanim Suhokranjcem: Gregoriju Pečjaku, Rudolfu Pečjaku in Franku Lauschetu (Lovšetu) se je pridružila še podoba Jožeta Kastelica.

Ob tej priložnosti je bila na voljo zanimiva in lepo oblikovana raziskovalna naloga – brušura o Jožetu Kastelicu, ki jo je napisala učiteljica ga. Bernarda Jesih.

Tako se je Osnovna šola Prevole, skupaj s številnimi krajani, starši, učenci, učitelji in sorodniki, oddolžila spominu velikega Suhokranjca, ki je in bo vzgled človeka velikih vrednot tudi naslednjim generacijam.

 

mag. Jelka Mrvar

 

 

Oglejte si tudi