Logo MojaObčina.si
DANES
14°C
2°C
JUTRI
12°C
2°C
Oceni objavo

Štefanovo v Semiču 2018

Na Štefanovo smo setudi suhkranjski konjerejci udeležili številnih blagoslovov konj po Dolenjski.  Ker v žužemberški fari nimamo cerkvice sv. Štefana, smo se člani konjerejskega društva Suha krajina na povabilo tukajšnjega društva udeležili  blagoslova konj v Semiču. Semič, kjer imajo cerkev sv. Štefana. 
 Na zbornem mestu v industrijski coni v Semiču so se v hladnem jutru že pričeli zbirati furmani in jahači. Že tradicionalno pa se konjerejcem na blagoslovu pridružila  novi  in stari žužemberški župan Jože Papež in franc Škufca, ki sta oba  člana Konjerejskega društva Suha krajina. Sam blagoslov s sveto mašo je daroval semiški župnik, kot se v takih priložnostih spodobi, pa je besedo dobila tudi semiška županja Polona Kambič, ki je vse skupaj toplo pozdravila, tudi naša župana, ter na današnji prireditvi doberšen del govora posvetila prazniku dnevu samostojnosti in enotnosti. Po končani sv.maši so udeleženci-konjeniki in furmani dobili blagoslovljeno sol in spominski medaljon.
Konjerejsko društvo Semič je vse prisotne pozval na druženje s toplo malico v bližnji hotel. Kot je v navadi, so se naši politični veljaki tu bolj konkretno pozdravili, si voščili novo leto ter izmenjali novoletna darila, med katerimi niso manjkali novi koledarji.
Po dobrem zgledu so si tudi predsedniki društev izmenjali novoletna voščila, darila in koledarje, na katerih so bili izvirni domači motivi, kar je spominjalo na aktivnosti minulega leta. Seveda je sledila topla malica, kozarček vinca za pogret, ter prijeten klepet med konjerejci, katere je obiskal tudi dedek mraz.

Ne samo pri nas, tudi pri belokranjskih konjerejcih je že tradicionalno v navadi, da takoj po 1. januarju zajahajo svoje konjičke. Pri nas 1.1. na Plešivico, kjer je za vse ki prijahajo topel obrok, pri Belokranjcih pa 2.1.prej županov, pa pozneje bio županov pohod na Mirno goro, kjer je seveda sledila topla malica in druženje, kamor so povabljeni tudi suhokranjski konjerejci...Jole Adrijanić

Oglejte si tudi