Logo MojaObčina.si
DANES
15°C
2°C
JUTRI
11°C
2°C
Oceni objavo

Delavnica prve pomoči v Žužemberku

V petek, 7.4.2017, ob svetovnem dnevu zdravja, je  krajevna organizacija RK Žužemberk v sodelovanju z OZRK Novo mesto, v avli OŠ Žužemberk pripravila brezplačno delavnico prve pomoči, ki jo je vodila dr. Nežka Dular. Zbralo se nas je približno 30 občanov vseh generacij z željo po osvežitvi znanja prve pomoči. Zelo lepo je bilo videti tudi otroke nižje stopnje, ki so navdušeno spremljali predavanje in prikaz oživljanja.

Na začetku je dr. Dularjeva poudarila pomembnost takojšnje pomoči ponesrečencu, nato pa izgubila zavest in sama potrebovala pomoč. Na srečo je to le zaigrala, da bi nas pritegnila k ukrepanju oziroma reševanju. Uspešno smo jo rešili in nato pozorno spremljali prikaz temeljnih postopkov oživljanja in uporabe avtomatskega eksternega defibrilatorja (AED). To je prenosna elektronska naprava,  ki je sposobna zaznati zastoj srca pri človeku, nato pa s pomočjo električnega sunka  lahko srce ponovno požene in s tem reši življenje.
Po zanimivem, tudi s humorjem obarvanem predavanju, pa smo tudi sami imeli priložnost preizkusiti se pri oživljanju in uporabi AED. Preizkusili pa so se tudi otroci in  bili pri tem zelo uspešni. Lahko smo ponosni, da se že tako mladi zavedajo pomembnosti znanja prve pomoči in že sedaj kažejo zanimanje in pripravljenost pomagati.

Dr. Dularjeva je delavnico zaključila z željo, da bi bil v vsaki ulici, če že ne v vsaki hiši, nekdo, ki bi poznal temeljne postopke oživljanja in znal pomagati.

Tamara Plot

Oglejte si tudi