Logo MojaObčina.si
DANES
14°C
2°C
JUTRI
12°C
2°C
Oceni objavo

V Trebnjem se je zbrala velika množica ljubiteljev Barage in čipke

V Baragovi galeriji v Trebnjem je vrata odprla edinstvena klekljarska razstava Baragovo življenje, vpeto v čipko. Odprtje razstave z več kot 600 klekljanimi izdelki in številnimi predmeti iz časa znamenitega misijonarja Friderika Barage, je pozdravilo več kot 300 ljudi iz vse Slovenije na čelu z upokojenim ljubljanskim nadškofom Alojzom Uranom. Razstava, ki jo je pripravila Klekljarska skupina Žnurce, bo na ogled do 20. februarja.

Razstava Baragovo življenje, vpeto v čipko, ki bo letos gostovala tudi v izbranih krajih po Sloveniji, omogoča edinstven vpogled v življenje in delo misijonarja Friderika Barage, rojenega leta 1797 v Mali vasi pri Dobrniču, ki je med drugim utemeljil knjižni jezik indijanskih plemen Otava in Očipva ob Michiganskemu jezeru, kjer je tudi Baragova dežela. 

Odprtje razstave Baragovo življenje, vpeto v čipko je osrednji dogodek projekta Baraga in čipka kot niti sodelovanja (BA-ČI), ki ga skupaj izvajata Občina Trebnje in Klekljarska skupina Žnurce (sekcija Kulturnega društva Trebnje). Razstavo so tako odprli predsednica Klekljarske skupine Žnurce Marija Prosenik, župan Občine Trebnje Alojzij Kastelic in direktorica Muzeja krščanstva na Slovenskem mag. Nataša Polajnar Frelih. V omenjenem muzeju v Stični, s katerim so v okviru projekta še okrepili vezi, je tudi obsežen Baragov arhiv.

Razstavljena klekljarska dela so v minulih mesecih nastala na v okviru projekta BA-ČI, ki je v prvi vrsti namenjen spodbujanju socialnega vključevanja ranljivih skupin – ta projektna nota bo do izraza prvič prišla že 9. februarja, ko bo ravno v Baragovi galeriji potekala prva medgeneracijska delavnica. V okviru projekta sta Občina Trebnje in Klekljarska skupina Žnurce pripravili nagradni literarni natečaj Zgodba o dobrih ljudeh. Zbiranje kratkih zgodb o izjemnih posameznikih, ki so tudi mimo širše prepoznavnosti naredili kaj izjemnega, poteka do 30. aprila, zbirajo pa jih na e-naslovu: baraga.zgodbe@gmail.com. Strokovna komisija bo izbrala zmagovalko oziroma zmagovalca, ki prejme bogato nagrado.

V okviru dogodka ob 151. obletnici Baragove smrti je nadškof msgr. Mag. Alojz Uran v župnijski cerkvi v Trebnjem daroval slavnostno mašo, v bližnjem kulturnem domu pa so z igralci, pevci in glasbeniki osvetlili drobce Baragovega življenja. Kandidat za svetnika je med drugim zapustil morebitno ljubezen in lastništvo trebanjskega gradu ter se podal na nevarno pot v Severno Ameriko. Baraga se je dvakrat vrnil v domovino, kjer so ga sprejeli v prenapolnjenih cerkvah. Odzval se je tudi vabilu na dvor na Dunaju in v Vatikan k papežu Piju IX. Prepoznan je predvsem kot avtor slovnice in slovarja očipvejskega jezika, s tem pa tudi kot zagovornik ideje, da bi moral vsak narod imeti svoj knjižni jezik, identiteto in s tem večjo možnost za preživetje. V kulturnem programu so sodelovali skupina P.L.i.N, dramski igralec Marko Plantan, tenorist Diego Barrios Ross, oktet Lipa in Glasbena šola Trebnje.

Za okusno pogostitev je poskrbelo prijazno osebje Hotela Opara, kjer lahko poskusite tudi Baragovo rezino.

 

Za več informacij se lahko obrnete na:

Občina Trebnje, info@trebnje.si ali 041/272-027
ali
Klekljarska skupina Žnurce, marija.prosenik@gmail.com ali 041/786-770

Oglejte si tudi