Logo MojaObčina.si
JUTRI
16°C
2°C
SOB.
12°C
4°C
Oceni objavo

Pojasnila k pravilni uporabi semaforja na Ljubljanski cesti v Ivančni Gorici

V sklopu gradbenega projekta »Obnova in rekonstrukcija Ljubljanske ceste v Ivančni Gorici«, se je na prehodu za pešce pri »Šipci« postavil tudi prvi semafor v Ivančni Gorici, ki je pravilnim delovanjem pričel v teh dneh. Semafor je zasnovan tako, da je osnovni signal rdeča luč, kar pomeni, da na njemu gori rdeča luč v vse smeri tako za vozila kot pešca.

Spodaj objavljamo pojasnila k pravilni uporabi semaforja.

PEŠCI
Če želi pešec prečkati cesto potem mora na drogu semaforja pritisniti tipko, ter počakati da se prižge zelena luč in nato prečkati cesto. Če tipke pešec ne pritisne, potem se na semaforju ne prižge zelena luč (je rdeča) in pešec ne sme prečkati ceste, kljub temu da sočasno gori rdeča luč tudi za vozila.

Na drogu od semaforja je napisano kam mora pešec pritisniti, ko želi prečkati cesto.

VOZILA
Ko se vozila približujejo semaforju vidijo, da je rdeča luč za njihovo smer. Če vozilo vozi s hitrostjo manjšo od 50 km/h se mu bo prižgala zelena luč in bo z nezmanjšano hitrostjo lahko prevozil semafor. Če bo vozilo imelo hitrost večjo od 50 km/h se bo na semaforju prižgala rdeča luč in bo vozilo moralo ustaviti, kljub temu da v tem času skozi gori rdeča luč tudi za pešca.

Kot smo že zapisali, semafor ima v zasnovi prižgano rdečo luč za vse smeri, vsak pa, ki želi prečkati semafor pa mora poskrbeti ali preko senzorja za hitrost ali preko tipke za pešce, da se sproži zelena luč.

Oglejte si tudi