Logo MojaObčina.si
DANES
21°C
7°C
JUTRI
26°C
6°C
Oceni objavo

Podelili občinska priznanja

V žužemberškem gradu je župan Franc Škufca v nedeljo, 12. julija, na praznik Občine Žužemberk , podelil najvišja občinska priznanja. Naziv častnega občana je tokrat pripadel 76-letnemu Leopoldu Severju, upokojenemu učitelju in raziskovalcu.
Na slavnostni podelitvi občinskih priznanj, ki so se   je udeležili tudi   predsednik Državnega sveta Mitja Bervar ter župana prijateljskih občin Golubac iz Srbije dr. Nebojša Mijović in  občine Čachtice iz Slovaške Michal Balalaj,  so podelili tudi druga priznanja. Zlati grb Občine Žužemberk  je prejel upokojeni čevljarski mojster Jože Gliha iz Žužemberka, srebrni grb so podelili podjetju Keko-oprema, d.o.o. iz Žužemberka, bronasti grb pa je prejel obrtnik Slavko Setničar. Podeljena so bila tudi pisna priznanja, ki so jih prejeli ruski vojaški ataše Mikhail Glagazin za dolgoletno dobro sodelovanje z Občino Žužemberk in krepitev prijateljskih vezi med Slovenijo in Rusijo, Anton Konda in  Jože Štupar  za izjemen prispevek k gospodarskemu razvoju  in podjetniških dosežkih v Občini Žužemberk, podjetje  I-Les Iskra, d.o.o. za izjemen prispevek k gospodarskemu razvoju  in podjetniških dosežkih v občini, KUD Žužemberski rogisti za promocijo Občine Žužemberk in  udeležbo na  številnih  prireditvah in  turistična vodnica Milka Jernejčič,  za  dobro izvedena vodenja turistov, izletnikov in obiskovalcev po gradu in okolici. Pisno zahvalo Občine Žužemberk  pa so prejeli komandir policijske postaje Dolenjske Toplice Leskovar Milan za policijsko delo v skupnosti, partnersko sodelovanje z lokalno skupnostjo za zagotavljanje večje varnosti in preventivno dejavnost, ter

prispevek k splošni  varnosti občanov  v občini Žužemberk, Zajc Tomaž za   sodelovanje pri pripravi Spominske ure Leonu Štuklju, vodja ljudskih pevk Mojca Pršina za   uspešno vodenje pevk v pokrajinskih nošah turističnega društva ter zakonca  Ljuba in Jože  Šenica za   požrtvovalno skrb in  delo pri urejanju spomenikov. Priznanja sta podelila župan  Franc Škufca in Marija Ban  predsednica Komisije za mandatna vprašanja, volitve, imenovanja in priznanja.

 Priznanja pa je podelil tudi župan, tako sta pisno priznanje župana Občine Žužemberk prejela Vida Šušterčič in Martin Grčar  za dolgoletno predano delo v občinski upravi. Pisno zahvalo župana pa je prejel dr. Boštjan Petelinc, za aktivno pomoč pri razvojnih projektih občine Žužemberk.

 »Leopold Sever je veliko svojega raziskovalnega dela posvetil Suhi krajini. Svojo poklicno pot je začel kot učitelj v OŠ Prevole, kjer je veliko pripomogel, da so se zgradila šolska športa igrišča. Poklicno pot je nadaljeval na OŠ Ivančna Gorica, kjer je veliko dela namenil preučevanju kristalov, svojo zbirko, pa je vedno predstavil tudi na OŠ Žužemberk. Veliko svojega časa je namenil tudi svoji veliki ljubezni zgodovini, kjer je preučeval zlasti staroverstva in Venete. V svojih knjižnih delih se je ukvarjal s Tičnicami in rimskimi cestami. Od začetka je tudi pobudnik tradicionalnega kolesarskega izleta po rimski cesti od Ivančne Gorice do Dvora. Kljub temu, da po rodu ni Suhokranjec, pa je za prepoznavnost Suhe krajine naredil veliko,« je v  obrazložitvi  prebral povezovalec programa  Lojze Bojanc. Občane in nagrajence je pozdravil župan Franc Škufca, ki je med drugim dejal,  da je občina v zadnjih  letih zrasla v dobro in stabilno okolje za občane. Za to imajo veliko zaslug prejemniki občinskih priznanj minulega leta  in preteklih let. Le-ti so s svojim delom in udejstvovanjem v občini in izven nje naredili veliko dobrega in pomembnega, tako so tudi ime Žužemberka in  občine   ponesli po vsej Sloveniji in tudi izven njenih meja. V nagovoru je župan Škufca povzel najpomembnejše projekte, ki so se v zadnjem času zaključili ali se še odvijajo. Slavnostne seje se je udeležil tudi predsednik Državnega sveta Mitja Bervar.   V svojem nagovoru je med drugim poudaril, da sodi  Žužemberk z okolico  med  tiste slovenske kraje, ki jih je zgodovina zelo zaznamovala. Med slovenskimi pokrajinami za katere lahko rečemo, da jim je neodvisna slovenska država prinesla veliko mero optimizma in zazrtosti v prihodnost, je tudi Suha krajina. Čeprav leži v samem srcu Slovenije, so bili kraji in ljudje v zgornjem porečju Krke dolga leta odrinjeni in niso bili deležni prave pozornosti. Naravne lepote v povezavi z neokrnjenostjo pokrajine ob zgornji Krki, pa ponujajo velike razvojne priložnosti. Sodobni človek se vse bolj vrača k izvirnim doživetjem v povezavi z zdravo hrano in zdravim načinom življenja. »Če se je industrializacija tem  krajem  izognila, je to morda lahko priložnost za različne nove oblike trajnostnega razvoja,«  je   dejal predsednik DS Mitja Bervar in čestital nagrajencem.

Zbrani so ob podelitvi nagrad in priznanj lahko uživali ob poslušanju kvinteta Dvorjani  in v  nadaljevanju koncerta Vlado Kreslina, legende slovenske glasbe. Vlado Kreslin  je  Suhokranjcem   približal izjemen  prekmurski melos, zapel kar nekaj uspešnic  in  ogrel srca poslušalcev  s svojo neposredno  iskrenostjo  in človeško toplino.   Urednik

 

 

 

 

Oglejte si tudi