Logo MojaObčina.si
DANES
15°C
2°C
JUTRI
11°C
2°C
Oceni objavo

Občinska gasilska vaja v Hinjah

V soboto, 29. 10. 2016, je na Hribu pri Hinjah potekala občinska gasilska vaja, katero so organizirali in vodili člani PGD Hinje.

Iz bazena je bilo potrebno rešiti utapljajočega se fanta. Gasilci so to naredili hitro in spretno – najprej je reševalec iz vode rešil utopljenca, nato pa so ga člani civilne zaščite in gasilcev primerno oskrbeli ob bazenu.

Nato je zagorelo v apartmaju Domačije Krnc, v drugem nadstropju. V gorečih prostorih sta bila ujeta dva človeka. Gasilci so se reševanja lotili po lestvi in požarnih stopnicah. Pomagali so tudi člani GRC Novo mesto z gasilskim vozilom z avtolestvijo, vendar so imeli pri reševanju z dvižno lestvijo precej težav, saj je v bližini cel kup žic za električno in telefonsko napeljavo. Kljub temu so uspešno rešili in oskrbeli oba poškodovanca.

Sledila je še huda prometna nesreča. Osebni avto je bil prevrnjen na streho, v njem pa sta bila ukleščena dva ponesrečenca. Gasilci so se dela lotili hitro, a preudarno. Prvega ponesrečenca so imobilizirali in ga precej hitro potegnili iz zvite pločevine. Težje je bilo pri drugem ponesrečencu, do katerega so se s težavo prebili. Posredovati so morali člani PGD Žužemberk, ki so s kleščami razrezali pločevino, da so ponesrečenca lahko varno dobili iz avta. Hudo poškodovana ponesrečenca so oskrbeli člani civilne zaščite in gasilcev, nato pa sta bila prepeljana v bolnišnico.

Kmalu po tem, ko sta bila ponesrečenca rešena iz avtomobila, je ta še zagorel. Gasilci so goreči avto uspešno pogasili in s tem zaključili vajo.

Glavnemu delu je sledil še prikaz oživljanja nezavestne osebe, ki so si ga, tako kot tudi celotno vajo, ogledali tudi učenci OŠ Prevole. Vajo so spremljali tudi delegati iz Srbije (pobrateni z občino Žužemberk), župan in domačini.

Na vaji je sodelovalo 50 gasilcev operativcev, člani GRC Novo mesto, ekipa Civilne zaščite občine Žužemberk, komandir policije Dolenjske toplice in 23 tečajnikov. Prišli s štirinajstimi intervencijskimi vozili in ob zaključku so se vsi zbrali v zboru. Analizirali so potek vaje in ugotovili, da je bila vaja uspešno izvedena.

                                                                                                                                                             Mojca Obrstar

 

Oglejte si tudi