Logo MojaObčina.si
DANES
14°C
2°C
JUTRI
12°C
2°C
Oceni objavo

Nova pridobitev šmihelskih gasilcev

Gasilci PGD Šmihel pri Žužemberku lahko s ponosom prestavimo avtomatski eksterni defibrilator (AED) , ki se od meseca aprila letošnjega leta nahaja na stavbi gasilskega doma.
AED je izredno močan in velikokrat  nepogrešljiv člen v verigi preživetja. Je naprava, ki  jo uporabljamo pri zastojnih motnjah srčnega ritma, katere vodijo v prenehanje delovanja srčne mišice. Če rečemo, da je srce prenehalo delovati, se je s tem prekinil  krvni obtok in posledično je ustavljeno dovajanje kisika možganom. Z vsako nadaljnjo minuto brez kisika se povečujejo nepopravljive posledice v delovanju človekovega telesa in ne nazadnje vodijo v smrt. Glede na to, da so najpogostejše motnje nenadnega srčnega zastoja prav ventrikularna fibrilacija ter ventrikularna tahikardija je priporočljiva uporaba avtomatskega eksternega defibrilatorja. AED z dovodom električnega toka skozi srčno mišico vpliva na motnje ritma in srcu omogoči vzpostavitev normalnega ritma.  Verjetnost preživetja se ob sami neuporabi avtomatskega eksternega defibrilatorja z vsako minuto zmanjša za 10-12%.

Predstavitvene video posnetke temeljnih postopkov oživljanja in uporabe avtomatskega eksternega defibrilatorja si lahko ogledate na naslednjih povezavah:

http://www.defibtech.com/intl/lifeline/howto/overview

https://youtu.be/wFJAstA3kEo

http://www.szum.si/temeljni-postopki-ozivljanja-za-odrasle-in-uporaba-avtomatskega-defibrilatorja.html.

 

V bližnji prihodnosti se bodo izvajale predstavitve uporabe AED-ja za vse člane PGD-ja ter lokalne prebivalce. Izkoristimo ta trenutek, da vas nagovorimo o izredno pomembni vsebini izobraževanja in vas povabimo k aktivni udeležbi.  Poznavanje delovanja avtomatskega eksternega defibrilatorja je ne nazadnje življenjskega pomena za vsakega izmed nas.

Defibrilator Lifeline (AED) je društvu podarila Občina Žužemberk.  Gasilci PGD Šmihel pri Žužemberku se želimo iskreno zahvaliti donatorju. V upanju, da pomagamo – rešimo življenje.

Z gasilskim pozdravom NA POMOČ!
 

Nevenka Urbančič

Oglejte si tudi