Logo MojaObčina.si
DANES
15°C
2°C
JUTRI
11°C
2°C
Oceni objavo

Sneženi mož brez snega

 

Zima kar noče spustiti snega na naša tla, otroci pa ga željno pričakujejo. Tako tudi ni vragolij na snegu, nobenega sneženega moža in kepanja. So pa zato na pravljični urici otroci poslušali pravljico Sneženi mož in Snežni kuža, ki govori o tem kako deček sredi zime naredi Sneženega moža in Sneženega kuža, ki oživita in ga odpeljeta na čarobno popotovanje, polno presenečenj.

Ko se Bine z mamo in kužkom preseli v novi dom, mu kužek zaradi starosti umre. Ko pride predbožični čas Bine piše pismo Božičku in ko ga nese v pritličje se spotakne ob slabo pritrjeno desko, ki štrli iz tal ter pod njo najde škatlo za čevlje. Iz njene vsebine Bine spozna, da je v tej hiši nekoč živel deček, ki je naredil čudovitega sneženega moža. Tudi Bine se odloči narediti snežaka in ker je ostalo še veliko snega naredi poleg njega še snežnega kuža. Opolnoči Bineta prebudi pasji lajež – njegova snežena prijatelja sta oživela! Bine, snežak in snežni kuža uživajo v nočnih dogodivščinah, letijo nad hišami, se sankajo, smučajo in celo srečajo Božička. Ko se njihove nočne pustolovščine končajo in mora Bine v posteljo, najde Božičkovo darilo – pravo pasjo ovratnico. Pripne jo snežnemu psičku in takrat se ta spremeni v pravega. Bine ima novega pasjega prijatelja, ki ga imenuje Štumfo. 

Zares čudovita zgodba, ki nam je pričala zimo, pa četudi le v naši domišljiji. Otroci so po pravljici  izdelali polarnega medvedka, ki mu tudi pri nas  ne bo prevroče, saj  mraza imamo  dovolj.

 

Andreja Špelko, Knjižnica Dvor

 

Oglejte si tudi