Logo MojaObčina.si
DANES
19°C
15°C
JUTRI
22°C
15°C
Oceni objavo

Simetrija narave – razstava grafik Igorja Ravbarja v Železo-livarskem muzeju in galeriji na Dvoru

V veliko čast si štejemo, da smo 14. decembra 2022 imeli v gosteh Igorja Ravbarja; konservatorja-restavratorja iz Narodnega muzeja Slovenije. Posveča se predvsem izdelavi replik v originalnem materialu ter konserviranjem in restavriranjem predmetov umetne obrti, orožja in oklepov. Kot ustvarjalec se je preizkusil v večjem številu likovnih tehnik: od fotografije, kiparstva od najbolj enostavnih do izjemno tehnično dovršenih.

V dvorski galeriji družine Novinc smo lahko občudovali različne motive iz narave. Razstavljena dela smo lahko povezali v morje naravnih elementov, ki s pomočjo umetnikove transformacije in percepcije postane čista geometrijska abstrakcija. Avtor razstave pravi, da sta geometrija in narava globoko prepleteni. Popolna matematična simetrija združuje moško (ravne črte in vogali) in žensko (krivulje in krogi) in na tak način predstavlja temelj vsega, kar vidimo v naravi. Igor Ravbar raziskuje neskončne možnosti grafične tehnike, ki jih prepleta z organskimi deli iz narave. Pri večini razstavljenih del gre za rezervaš in akvatinto, ki omogoča vidne strukture in močne barvne ploskve. Tako naravni elementi javorjevega lista, kostanjeve ježice ali listi cipres postanejo s pomočjo različnih grafičnih tehnik abstraktni elementi.

Po uvodnem pozdravu gostitelja Stanka Novinc, je goste ogovorila tudi dr. Vesna Kamin Kajfež, svojo zbirko pa je občinstvu predstavil avtor razstave Igor Ravbar. Z glasbenim vložkom so odprtje razstave popestrili mladi pevci Kulturnega društva Dvor, sekcija Otroški pevski zbor Dvor ob Krki z zborovodkinjo Tjašo Primc.

 

Besedilo in foto: Jadranka Meglen

Oglejte si tudi