Logo MojaObčina.si
DANES
21°C
7°C
JUTRI
26°C
6°C
Oceni objavo

Dvorski pozdrav poletju

»Nekoč je živel kralj, ki se je bil pripravljen učiti od pastirja«.

S temi besedami se je začela prireditev Dvorski pozdrav poletju, ki smo jo v petek, 17. 6. 2022, izvedli v Železolivarskem muzeju in galeriji na Dvoru. Prijeten večer smo pripravili člani Kulturnega društva Dvor, skupaj s svojimi zvestimi podporniki, družino Novinc, županom, podžupanom in seveda s številnimi obiskovalci ter nastopajočimi.

Ob začetku dogodka so presenetile dekleta Mateja, Lucija in Saša, ki so v kratki, zabavni dramski igri, »Babnce gredo na murje« nasmejale prav vsakogar od nas.  S tem so postavile temelje poletnemu večeru, ki nas je še čakal in nam bil tudi vremensko naklonjen, kar ni zanemarljivo še posebno takrat, ko se lovi in pozdravlja ta prešerni letni čas, poletje.

Dogodek sem povezovala skozi pripovedovanje zgodbe o Pastirju, ki je kralja učil jesti, v kateri smo se srečali z zanimivimi dogodivščinami, povezanimi z drugačnim, preteklim načinom življenja, oziroma obnašanja za mizo, kar postane posebno zanimivo takrat, ko človeka premaga požrešnost.

Naši mladi suhokranjski glasbeniki so na oder prinesli zvoke različnih instrumentov. Predstavili so se nam: Manca Iskra s prečno flavto, Zala Iskra, Sara Kranjčič in Neli Kovač na klavirju, Luka Kranjčič s saksofonom ter Ela Hren na čelu. Bili so odlični. Dokazali so, da se v naših krajih ni treba bati, da bi ostali brez glasbe. Nastopili so samozavestno, pogumno, z obilico talenta in znanja. Poželi so glasen aplavz in nasmeh na obrazu poslušalcev.

Dekleta Mešanega pevskega zbora Dvor ob Krki so pod vodstvom Jerneja Fabijana zapele slovensko popevko, nato pa sta se jim pridružila še moška glasova Matej in Bogdan. Skupaj so nas ponesli v poletno noč.

Na koncu večera je župan Jože Papež izrekel pohvalo in zahvalo Kulturnemu društvu Dvor za vse kar dobrega prinese in stori za občane in kulturno dogajanje v naših krajih. 

Kot pripovedovalka sem zaključila večer z modro mislijo iz omenjene pravljice, in sicer: »Saj le tisti, ki jesti zna pravično, kraljestvo more voditi resnično.«

Hvala vsem nastopajočim, hvala obiskovalcem, da ste uvod v poletje preživeli v naši družbi. Hvala, da ste nas poslušali in upamo, da ste se že naslednji dan spomnili, kako je v naši družbi lepo, ter da ob naslednji priložnosti spet pridete.

 

Besedilo: Brigita Lavrič

Foto: Jadranka Meglen

Oglejte si tudi