Logo MojaObčina.si
JUTRI
20°C
7°C
SOB.
26°C
5°C
Oceni objavo

Prva Slovenka v Hollywoodu

Ob prazniku Občine Žužemberk in v okviru tradicionalnih Trških dni bodo na zadnji dan, 16. julija, počastili tudi obletnico rojstva Rozalije Seršen ali Zalle Zarane – prve slovenske filmske igralke v Hollywoodu, ki se je rodila, kot je zapisano v krstnem listu, v Žužembregu 143, v današnji Avbljevi hiši v ulici Breg. 

Družina se je kmalu po njenem rojstvu preselila v Vipavo, nato v Ljubljano in nazadnje v Kranj. Rozalija
 se je nato kot 16-letno dekle leta 1913 odpravila k teti v San Francisco. Najprej je hodila v večerno šolo, se učila angleščine, knjigovodstva, strojepisja in druge predmete trgovske stroke. "Pa mi ni šlo vse to trgovsko šolanje, bila sem pač mlada sanjarka, vse bolj me je vleklo h gledališču ali pa še rajši k filmu, ki se je prav tedaj bohotno razvijal," je povedala v intervjuju rojaku Jožetu Žnidaršiču, enemu prvih kinofotografov v Hollywoodu. Na lastno pest se je s prijateljico podala na 400 milj dolgo pot, v Los Angeles, ameriško filmsko meko.

Začetki so bili res hudi. Romala je od vrat do vrat, včasih spala tudi na lesenih zabojih za sadje, hodila od enega agenta do drugega in končno leta 1918 dobila majhno vlogo španske plesalke. Nato je zbolela za špansko gripo, se leta 1920 za kratek čas in popolno okrevanje vrnila v Slovenijo, a kmalu zatem najprej odšla na Dunaj, nato v Prago in Berlin, od tam pa leto kasneje vnovič v Kalifornijo. 

Po vrnitvi v ZDA se je preimenovala v Zallo Zarana, nekaj mesecev delovala kot manekenka, pozirala in statirala v vesternih. Svojo prvo pomembnejšo vlogo je dobila leta 1921 v filmu Kolo sreče, kot eksotična dama izpod Alp pa je od svojih začetkov naprej z manjšimi vlogami skupaj nastopila v 20 nemih hollywoodskih filmih. Njena filmska kariera je bila vezana na obdobje razcveta nemega filma. V tej eri razvoja filmske umetnosti se je uspela prebiti med precej zaželene igralke, ki se jim je ponudila priložnost nastopiti z nekaterimi največjimi zvezdami nemega filma, kot so bili Lon Chaney, Lewis Stone in Laura La Plante. Ko pa je začela Hollywood osvajati nova modna muha - zvočni film - se je Zalla Zarana iz filmskega posla umaknila. 

 

Prijateljevala je z več takratnimi filmskimi zvezdami in predvsem z Oliverjem Hardyjem in s Stanom Laurelom, rada je jezdila, igrala golf in se vozila z limuzinami. S svojim zaslužkom si je kupila vilo na losangeleški aveniji FuellerV začetku tridesetih let prejšnjega stoletja se je poročila z bogatim ameriškim trgovcem z železnino, Teom Lohmanom, po njegovi smrti pa je v vili na Fuller Avenue živela sama. Umrla je leta 1967 in je pokopana v Hollywoodu. Na družinskem nagrobniku Sršenovih na ljubljanski Žalah pa jo omenja vklesani napis.

 

Kot prva slovenska igralka, ki se je uveljavila v tujini, se sicer v Sloveniji navaja deset let mlajša Ida Kravanja oziroma Ita Rina (1907-1979), ki pa je delovala pretežno v Evropi in igrala pretežno v nemških in čeških filmih.

Oglejte si tudi