Logo MojaObčina.si
DANES
14°C
2°C
JUTRI
12°C
2°C
Oceni objavo

KNJIGOBEŽNICA V STAVČI VASI

Stavča vas. Tam, kjer so dobri ljudje doma, se vedno radi po družimo. Športno društvo Stavča vas in Kulturno društvo Dvor sta tokrat združila moči pri izdelavi in ureditvi knjigobežnice. To je majhna lesena hišica,  namenjena hranjenju knjig in revij, ki si jih obiskovalci, torej bralci, na ta način lahko izmenjujejo. Dobrodošlo je, da knjige sami prinašajo v knjigobežnico, še posebne tiste, ki so s svojo vsebino nanje naredile vtis in bi želeli, da jih prebere čim več ljudi. S tem razveseljujejo in opismenjujejo ter širijo bralno kulturo na daleč in okoli. Vsak, ki želi, lahko v knjigi pusti kratko sporočilo, za naslednjega bralca.


Koncept knjigobežnic je bil v Slovenijo pripeljan iz tujine. Prva pobudnica je bila Nina Kožar, ki je ustanovila  javno »FB skupino«, v kateri se najde ogromno »knjigoljubcev« in njihovih nasvetov ter predlogov, skupaj z zemljevidom knjigobežnic v Sloveniji. Na zemljevidu je že označena žužemberška knjigobežnica, v kratkem pa bo dodana nova pridobitev na stavški plaži. V jeseni načrtujemo otvoritev knjigobežnice tudi na Dvoru.


Knjigobežnico v Stavči vasi je izdelal domačin, Nejc Zupančič, in je pritrjena na čolnarno, na plaži ob reki Krki. Člani Kulturnega društva Dvor smo jo napolnili skupaj z otroci, ki so nedavno obiskali, njim namenjen, dogodek »Sprehod v knjige«.

 

Besedilo: Brigita Lavrič, članica KD Dvor

Foto: Jadranka Meglen, članica KD Dvor

Oglejte si tudi