Logo MojaObčina.si
DANES
14°C
-1°C
JUTRI
11°C
3°C
Oceni objavo

Pohorska korenina Maksimiljan ROŽIČ

Pred mnogimi leti je Božiček prinesel v družino Rožič  v Hudi vrh-Lokanja, Maksija. 

S soncem obsijan Padeški vrh,kjer živi slavljenec Maks danes, nas je pričakal v vsej lepoti in čudovitim razgledom vse do pobeljenih Alp.

Predstavnici  KORK  Gorenje,obe ANI, predstavnica KORK Zreče Tatjana  in župan mag. Boris Podvršnik smo tokrat dva dni po rojstnem dnevu ponesli voščilo prijetnemu, veselemu in nasmejanemu Maksu. Maks se je obiska že nekaj dni veselil. Zaradi obveznosti župana – smo obisk morali prestavit, ker se v decembru pombne obveznosti velikokrat podvajajo. In prav je bilo to, da je Maksi praznoval svoj jubilej najprej pri maši, kasneje pa v krogu domačih na izletniški kmetiji Gričnik.

Maksimiljan izhaja iz velike gorske družine, kjer je bilo kar 14 otrok. Ima še 2 brata in 3 sestre, drugi so pomrli. Ni imel lahkega življenja in danes si ne znamo predstavljat, da bi  25 km pešačili vsak dan petek in svetek v službo. Delal je pri Gozdnem gospodarstvu Maribor, tam težko delal in se vrnil spat domov spet 25 km nazaj, kar 40 let. Velikokrat je moral še sosedom delat, da je odslužil v najem vzeto njivo. Tega dolgo ni zdržal, tako, da je pomoč sosedom odklonil in tudi njiv nista z ženo Marijo imela več v najemu. Marija je skrbela doma za vrt, živali in svojo veliko družino desetih ljudi. Danes jih je še sedem otrok, ker je eden od sinov umrl.

Danes pravi, da je srečen, domači posebno še snaha Tatjana in žena pa ga pohvalijo, da je še vedno zelo priden, delaven.Skrbi za tri prašičke, vsatja dokaj zgodaj, da vse postori, kajti tudi ženi rad pomaga.

Spat pa hodi tudi zelo zgodaj. Najbolj je na tekočem s politiko in redno gleda vse prenose iz Parlamenta.Zelo dobro je seznanjen  z vsem- s sinom Romanom pa imata vsak svojo stranko- brez kreganja.

Ko sem ga v šali povprašala po najlepši poslanki ni hotel izdati a je zaskrbljeno rekel, da so revice tako suhe, da bi se morale malo porediti.(g.Maks je sam zelo,zelo šlank).Tem komentarju smo se pa še posebej nasmejali že zato, ker nam je deloval pri izjavi celo zelo zaskrbljen. Z ženo Marijo se vedno razveselita 13 vnukov in 7 pravnukov,ki prihajajo na obisk.

Še bi lahko kramljali, še marsikaj zanimivega bi nam povedal pa smo obljubili, da še pridemo.Vseeno pa smo morali za zaključek obiska pogledat v urejeno klet sina Romana in tudi v garažo,kjer se vse sveti. Ima zelo urejen zloščen traktor, nekaj starih motorjev, kjer ni prahu. So delovne navade sina Romana podedovane po starših?

Tatjana Kotnik

 

Oglejte si tudi