Logo MojaObčina.si
DANES
13°C
7°C
JUTRI
19°C
6°C
Oceni objavo

Zaključna prireditev ob sklepu praznovanj jubilejnega leta ob 810-letnici prve pisne omembe Zreč

V nedeljo, 13.11.2016 je bila predstavljena knjiga in razstava Freudenberg_Lušperk_Jamnik, Zreški gradovi včeraj, danes in jutri, ki jo je ustvarjalo 32 študentov in študentk arhitekture z Univerze v Mariboru pod mentorstvom prof.dr. Igorja Sapača. Srednjeveški zreški gradovi so propadli že pred več stoletji in doslej je bilo vedenje o njih skromno. Njihovega nekdanjega pomena se vse bolj zavedamo šele v zadnjih letih. Občina Zreče si prizadeva, da bi ostaline vseh treh gradov kot posebna vrednota obstale tudi za prihodnje generacije. Varovanje tradicije se ne sme spremniti v varovanje pepela, ampak mora pomeniti skrb, da ogenj povsem ne ugasne!
V nadaljevanju praznovanja so nas popeljale nove melodije ansambla Zreški kovači, ki so bile najdene v njihovih arhivih, zaigrali in zapeli pa so nam jih člani sedanjega sestava Zreških kovačev (Marjan Hren, Gvido Hauptman, Mirko Polutnik, Jaže Sadek, Petra Mrzdovnik, Gusti Gorjup, Brigita Petre). V programu smo se poleg Zreških kovačev srečali z osebami, ki so v naših krajih pustili svojo sled.

Na ogled pa je tudi bil plakat na katerem so otroci vrtcev, učenci, dijaki in drugi prav za to priložnost pustili svojo sled v risbi in besedi.

Oglejte si tudi