Logo MojaObčina.si
DANES
13°C
7°C
JUTRI
19°C
6°C
Oceni objavo

SREČA JE V VRTNARJENJU

V teh izrednih razmerah, ko je naše druženje in gibanje omejeno in se držimo bolj doma, je vrtnarjenje zelo prijetno in koristno razvedrilo.

V tem čudovitem vremenu nas kar vleče na sonce. Med vrtnarskimi opravili si mimogrede obogatimo svoje zaloge vitamina D in tudi napolnimo svoje »baterije«.


Moj vrtiček, ki pa meri kar 80 m2, je že skoraj pripravljen na prve setve, žal pa zaradi slabe vremenske napovedi še čaka na prvo setev. Opravilo na vrtu mi nikoli ni pretežko. Delo se začne se že pozimi z načrtovanjem  zasaditeve na gredicah. Pri tem se moram kar poglobiti v »bukve« Vodnik po vrtu, da najdem prave sosede in  pravi kolobar. Spomladi se z brkljanjem po zemlji sprostim, umirim, zatopim v svoje misli ali pa preprosto poslušam ptičje žvrgolenje. Uživam ob prekopavanju, pletju, setvi in  sajenju. Pri vseh opravilih pa si kar mimogrede pridelam zdravo, domačo, okusno in neoporečno hrano. Seveda  največje zadovoljstvo je, ko pobiram prve pridelke. Hrana, ki jo pridelam je neprimerljiva s kupljeno in tudi njena pot do krožnika je zelo kratka.

Pri vseh teh opravilih pa porabim tudi nekaj kalorij, pri okopavanju približno 286 kcal na uro.  Ne potrebujem fitnesa, saj si pri tem krepim mišice celega telesa. Izboljša se moč, kondicija, imunski sistem, miselne funkcije in verjetno še kaj.  Že Stari Grki so poznali rek: »Zdrav duh v zdravem telesu.« To še vedno drži.


Zatorej, najdite košček zemlje in si oblikujte svoj vrt, zagotovo boste na njem našli svoje zdravje, veselje in srečo.


Ostanite zdravi!

 
Olga Pančič

Oglejte si tudi