Logo MojaObčina.si
DANES
19°C
5°C
JUTRI
23°C
6°C
Oceni objavo

Mednarodna komisija ENTENTE FLORALE V Zrečah

Ne morem verjeti,da mineva natanko 20 let od kar je bila  komisija  Entente Florale prvič v Sloveniji.Pa je res.Tokrat  sem dočakala povsem novo komisijo,nove ljudi, razen Jože Schlaus.Prejšnja izpred dvajsetih let je verjetno  oddala mesto mlajšim,saj je bilo v prejšnji komisiji kar precej starejših,ki so ocenjevali zanimive in lepe kraje.

Tokrat mi je bilo ganljivo,ker so tekmovale Zreče – pred dvajsetimi leti pa se je začelo in delalo največ v Zrečah,čeprav so  tekmovale Slovenske konjice in Žiče.

Predsednik  TD- Slovenske Konjice –g. Fideršek mi je dal najprej nalogo,da smo organizirali izlet v Avstrijo,kjer smo videli kar nekaj vasi, nagrajenih vasi po katerih smo se kasneje zgledovali.Spoznali smo tudi način zasaditve vrtov,balkonskega cvetja in še kaj.Vzpostavila sem stike in prišla vse do Dunaja,kjer smo se seznanili  z glavno vez teh tekmovanj,direktorico vseh avstrijskih vrtnarij,ki nam je omogočila tekmovanje,saj nismo imeli  pobudniki v Sloveniji od nikogar  pomoč. Vse smo delali sami,na lastne stroške. Največ posluha za tekmovanje in pomoč nama  z g. Fiderškom  sta nudila zakonca POLEGEK,ki sta za svoj kraj veliko naredila,veliko darovala. Ko je bilo že skoraj vse v navezi,ko nam je tudi Avstrija veliko pomagala pri promociji-se je za tekmovanje odločila tudi Občina,ki je kasneje po svoji strani odlično organizirala tekmovanje.G. Jazbec in tudi  g.Slapnik na Konjiški komunali sta skrbela,da se je kraj pokazal v najlepši luči. Bila sem ponosna na svoje delo,ponosna pa tudi na to,da so Konjice uspele. Danes,ko odpiram  albume in korespondenco sem vesela,da mi ni dal moj nekdanji direktor Kompas-a  odpoved,saj  se je takrat veliko telefoniralo in naredilo veliko stroškov v prid organizacije tekmovanja.Zreče  so tokrat drugič v tekmovalnem duhu. Prvič  so Zreče  tekmovale  2003.Od takrat do danes je minilo kar nekaj let,kar nekaj stvari se je izboljšalo zgradilo, polepšalo.Takrat sem zaključevala mojo službeno kariero v Zrečah  in sem bila malo prisotna pri tekmovanju.Tudi letos nisem bila vključena od samega začetka-in kljub vsemu sem bila  zadnje leto prisotna toliko,da vem,da so se mnogi zelo trudili.Sedaj nisem v Zrečah v službi in se vozim v dug kraj domov-ampak sem  tudi v Zrečah doma ,tako  mi  to tekmovanje pomeni največ.Sedaj točno vem,komu je do kraja,kdo se počuti pripaden kraju in kdo stanuje tukaj in le čaka,da bi mu skupnost   dajala dobrine.To pa je zgodba zase.O tem pa kdaj drugič.V času obiska komisije sem  naredila nekaj  posnetkov iz zakulisja ali pa drugače povedano-slikala sem sebi za spomin , delo našega kraja ZREČE in njihovih ljudi,mojih sokrajanov.

Oglejte si tudi