Logo MojaObčina.si
DANES
9°C
5°C
JUTRI
16°C
2°C
Oceni objavo

Vabljeni na 168. literarni večer "Jaz 'mam en stari znucan koš"

168. literarni večer »Jaz ‘mam en stari znucan koš«, bo v soboto, 1. junija 2019 ob 19. uri v Skomarski hiši na Skomarju.

Voditelj večera: MARTIN MRZDOVNIK

Glasbeni gosti: MALA VOKALNA SKUPINA OSNOVNE ŠOLE ZREČE, prebiranje besedila JUDITA KLANČNIK

Marija – Rija Sekirnik iz Slovenskih Konjic, pesnica, pisateljica in pravljičarka- dobitnica priznanja za kulturno dejavnost za leto 2018 na Akademiji ob slovenskem  kulturnem prazniku občine Slov. Konjice.
Marija – Rija Sekirnik se je rodila leta 1934  v Veliki  Nedelji. Z možen in dvema otrokoma  je živela v Slovenj Gradcu, od leta 2001 pa je njen dom v Slovenskih Konjicah. Življenje jo je obdarilo tudi z petimi vnuki.  Diplomirala je na Biotehnični fakulteti in postala univ. dipl. inžiner gozdarstva. Večino službovanja je bila zaposlena na delovnem mestu vodje Izobraževalnega centra Lesne Slovenj Gradec.

Bila je odlikovana za uspehe pri delu z redom zaslug za narod s srebrno zvezdo in prejela še nagrado Ivana Bertonclja, za izredne uspehe izobraževanja odraslih v Sloveniji.
V Slovenj Gradcu je vsa desetletja aktivno sodelovala v občinski kulturni skupnosti in  objavljala  pesmi in črtice v različnih glasilih in zbornikih.Izdala je avtobiografijo z naslovom Življenja barka – za ožji krog bralcev.
V zadnjem obdobju so jo literarno zaznamovale pravljice: Ljubljanski muc, Zajči, Kahlica zebe, Besede, besedice, Zbirka Pravljična deželica števil v kateri so Družina 10, Družine 20, 30, 40 in vse do 100. Skozi pravljice spoznamo njen občutek za prenašanje znanja, tenkočutnost do otrok in razumevanje njihovih težav pri učenju. Ob čudovitih ilustracijah Loti Benček in založniški iskrivosti urednice Maše Modic so njene knjige nekaj posebnega. Knjigi Pravljična deželica števil in Besede, besedice so nadgrajene tudi z uglasbitvami. Pravljice se na ta način še bolj približajo in dotaknejo najmlajših. Uglasbil jih je Nejc Špoljar.

Rija ima izreden čut za človeka, mnogo življenjskih izkušenj, v sebi pa nosi sonce, ki nas bo ogrelo na tem literarnem večeru. Spoznati njo in njena dela ni samo priložnost, je tudi privilegij, ki ga je vredno izkoristiti. 

Vstop je prost!

Vljudno vabljeni!

Oglejte si tudi