Logo MojaObčina.si
DANES
13°C
7°C
JUTRI
19°C
6°C
Oceni objavo

Destinaciji Rogla-Pohorje SREČNO na poti v skupno zeleno prihodnost

Na biseru destinacije, ki je danes stopila na zgodovinsko pot v skupno zeleno prihodnost, na Rogli, so župani štirih občin – Oplotnice, Slovenskih Konjic, Vitanja in Zreč – prejeli strateške dokumente s strani dr. Tanje Lešnik Štuhec, ki je predstavila Načrt razvoja in trženja turizma za prihodnje petletno obdobje destinacije Rogla-Pohorje za obdobje 2017–2021. Z današnjo novinarsko konferenco in okroglo mizo se je simbolno zaključilo več kot enoletno intenzivno delo, posvečeno izdelavi Načrta, v tem času pa se je izoblikovala turistična ponudba in podoba destinacije Rogla-Pohorje, ki obeta svetlo prihodnost zelenemu turizmu.
Strateške dokumente je ob zaključku novinarske konference predala dr. Tanja Lešnik Štuhec, skrbna koordinatorica in duša projekta. “Najpomembnejša vizija projekta so bili ljudje, ki so najpomembnejši deležniki v projektu. Naredili smo dobro delo od spodaj navzgor in od zgoraj navzdol. Z vašim obiskom danes čutimo, da ste vključeni v projekt,” je Načrt predstavila Štuhčeva in poudarila, da je nadaljnja naloga občin, da zberejo vire in s skupnimi projekti pripeljejo do zaključka srednjeročnega načrta leta 2021. Na koncu te poti mora destinacija ponuditi nova delovna mesta, ki bodo omogočila blaginjo prebivalcev in močno destinacijsko znamko. Destinacija ohranja skupni slogan: “Razišči, občuti, užij” in se drži štirih prioritet: mreženja, promocije in prodaje z destinacijsko znamko, razvoj in trženje produktov ter nudenje projektnega okolja. Destinacija bo močna, ker bo delovala skupno. Vsaka občina bo zagotavljala ustrezne pogoje in podporno infrastrukturo za razvoj turizma. A vendar vsako občino krasi lasten slogan. Občino Oplotnica bogati slogan “Zakladnica edinstvenih naravnih in kulturnih doživetij”, Slovenske Konjice se predstavljajo s sloganom “V objemu žlahtnih zgodb”. Vitanje se predstavljajo z “Ne daleč stran”, občina Zreče pa z “Območje dobrega počutja”. Župani so na novinarski konferenci predstavili svoje občutke in dokazali, da so naredili edinstven korak med sub regijami v slovenskem merilu.

Župan Oplotnice Matjaž Orter: “Veseli me, da smo končno prišli do realizacije pred letom dni zastavljenega cilja ter da unovčimo lepo naravo, bogato kulturno dediščino in kulinariko ter vse skupaj povežemo v skupno destinacijsko znamko. S tem bomo omogočili boljšo kvaliteto bivanja za vse naše prebivalce.”

Župan Občine Slovenske Konjice Miran Gorinšek: “Verjamem, da se redke stvari zgodijo ob pravem času. Končno smo prišli do spoznanja, da znamo ceniti to, kar nam drugi zavidajo. Predvsem ljudi, ki nam jih marsikdo zavida. Ta preskok, da se znamo zavedati, kar imamo, znamo to povezati v destinacijsko zadevo, da ni več občinskih meja, to je zelo pomembno. Želja je, da se naš pristop sliši tudi do Ljubljane in da skupaj peljemo po poti uspeha, ki bo čez par let – kot ponekod v tujini – deležna pohvale v svetu.”

Župan Občine Vitanje Mirko Polutnik: “Nastalo je veliko delo, ogromno je bilo sodelovanja, želimo si, da bi projekt zaživel, četudi bo potrebnega še veliko dogovarjanja. Prvič so združene vse štiri občine, s tem prvič nastaja strategija in dokument, ki nas združuje. Občina Vitanje do zdaj ni imela strateškega dokumenta, niti razvoja, zato smo z veseljem pristopili k skupnemu projektu. Nastopali bomo združno kot destinacija Rogla-Pohorje ter tako prepričali obiskovalce, ki nas obiskujejo že vrsto let. S tem dokumentom, ki je začetek razvoja našega turizma, bo potrebnega še veliko dela in priložnosti za razvoj našega turizma v Vitanju, ki je kot destinacija še nerazvita.”

 

Župan Občine Zreče mag. Boris Podvršnik: “Tudi sam sem izredno vesel, da četverica občin z vsemi akterji predstavlja nove cilje za nadaljnji razvoj turizma. Pri nas povezanih je turizem relativno nova gospodarska panoga. Za nas je značilno to, da smo že veliko dosegli, naše priložnosti pa so v povezovanju, mreženju ponudbe. Vidim priložnost, da skušamo povezovat Pohorje tudi širše. Gre za nosilce, ki so bili zdaj razdrobljeni, mogoče je to eden izmed prvih korakov, da skušamo povezati.” V imenu vseh županov se je Podvršnik poklonil tudi duši projekta: “Tanja, hvala za vaš trud. Res, da smo včasih naporni, ampak bo zato rezultat slajši.”

Pomembno noto sta dodali tudi predstavnici turističnega gospodarstva, in sicer Barbara Soršak, direktorica programa Turizem v podjetju Unior d.d., in Anja Obrul, mlada sirarka iz oplotniške kmetije Lamperček-Obrul. Soršakova pozdravlja sodelovanje: “Toplo priporočamo vsak način povezovanja. Veseli me, da se bodo znotraj tega povezovanja razvijali posamezni projekti, pridelovalci – nadgradili svojo ponudbo in našli kupca, ki jim bo v prihodnje omogčil uspešno poslovno pot. “S pomočjo kolektivne tržne znamke želimo v domačem podjetju povečati promocijo in prodajo naše tržne znamke. Že zdaj dobro sodelujemo z Uniorjem, Smogavcem, seveda pa smo vedno povabljeni na razne dogodke, kjer se lahko predstavljamo, kar nam veliko pomeni,” se promocije v skupni destinacijski znamki veseli Obrulova.

Mojca R.

Oglejte si tudi