Logo MojaObčina.si
DANES
10°C
4°C
JUTRI
18°C
6°C
Oceni objavo

Intervju z Matjažem Komanom, direktorjem Zavoda za turizem in kulturo Žirovnica

Prosim, napišite na kratko nekaj o sebi in kakšno delo opravljate.

Po izobrazbi sem diplomirani dramski igralec, zadnjih  šest let pa delam kot direktor Zavoda za turizem in kulturo Žirovnica, kjer upravljamo z muzeji (Čopova, Finžgarjeva in Prešernova rojstna hiša), organiziramo dogodke v destinaciji Žirovnica (8. februar, KaArt itd.) ter skrbimo za razvoj turizma itd.

Hodili ste na EGSŠ Radovljica. Katero smer ste zaključili?

Začel sem na ekonomski gimnaziji, zaključil pa smer turistični tehnik.

Zakaj ste se odločili za šolanje na EGSŠ?

Predvsem zato, ker je bila šola v Radovljici, od koder tudi prihajam. Za tisti čas, leto 1999, je bila šola zelo moderna, nova, verjetno mi je bila zato privlačna.

Ali vam je srednja šola dala povod za izbiro poklicne poti?

Verjetno je res, saj trenutno upravljam z destinacijo, ki je bogata in prepoznavna po kulturnem turizmu.

Kaj ste se v srednji šoli naučili, da sedaj lahko uporabljate pri svojem delu?

Pravzaprav mi kar veliko znanja, ki sem ga pridobil že v srednji šoli, pride prav. Turizem zagotovo, znanje treh tujih jezikov, na ekonomski gimnaziji smo imeli tudi predmete, kot sta ekonomija in podjetništvo, ki sta mi dala veliko osnovnega znanja in informacij, ki sem ju kasneje uporabil tudi v praksi. Pred začetkom dela v Zavodu za turizem in kulturo Žirovnica sem namreč vodil lutkovno gledališče Gledališče Makarenko, ki se lahko pohvali s preko 15 predstavami in preko 800 izvedbami svojih predstav po celi Sloveniji, pred tem pa sem ustanovil in vodil Merkuri teatar na Hrvaškem.

Če bi se lahko vrnili nazaj v srednjo šolo, kaj bi naredili drugače, kaj bi spremenili?

Verjetno bi bil bolj »priden« v šoli, sproti bi se bolj učil, kakšno uro manj »prešprical« in prebral kakšno knjigo več.

Kateri izmed srednješolskih dogodkov vam je najbolj ostal v spominu?

Imeli smo kar nekaj plesov, ki so bili zelo zabavni. V spominu mi je tudi ostal izlet, ko smo šli v ljubljansko dramo gledat Hamleta z Jernejem Šugmanom v glavni vlogi. Čudovita predstava! Vse šole v naravi so bile zabavne. Od učiteljev bi pa se zahvalil gospe Mariji Hlebanji za slovenščino, saj je bila ena od tistih profesorjev, ki si jih zapomniš za vse življenje. Resnično je ljubila književnost in to znala zelo lepo predati dijakom. Odličen je bil tudi gospod Mulej, saj smo pri predmetu informatika med praktičnim delom lahko poslušali veliko dobre glasbe.

Kakšne napotke bi dali mladim, ko se odločajo pri izbiri izobraževalnega programa in naprej poklica?

V današnjem času redko kdo opravlja službo za katero se je šolal, zato je pomembno, da smo razgledani, da poznamo več področij, da se učimo, da smo radovedni, saj si s tem širimo obzorja in na ta način tudi večamo možnosti zaposlitve. Mislim, da je pomembno, da se mladi izobražujejo, berejo, ukvarjajo s športom, hodijo v gledališče, muzeje, opere, na koncerte, se zabavajo, družijo z vrstniki,  potujejo, torej, da so odprti in spoznavajo svet, saj bodo le tako lahko ustvarjalni in svetu ponudili nekaj novega in samo svojega.

Če bi komu priporočili EGSŠ, kaj bi o tej šoli povedali?

EGSŠ je kul!


Pogovarjala se je Nika Brgant.

Uredila Ana Hlebanja

Oglejte si tudi