Logo MojaObčina.si
DANES
10°C
4°C
JUTRI
18°C
6°C
Oceni objavo

PODPIS ZAVEZE O SODELOVANJU V BIOSFERNEM OBMOČJU JULIJSKE ALPE

V petek, 2. 6. 2023, je v Bohinjski Bistrici potekal posvet z naslovom »Izzivi trajnostnega razvoja zavarovanih območij narave, kako jih nasloviti praksi?«.

Udeležilo se ga je okoli 70 udeležencev, med njimi tudi župan Občine Bovec Valter Mlekuž. Zbrane sta v uvodu pozdravila direktor Turizma Bohinj in koordinator Skupnosti Julijske Alpe Klemen Langus in župan Občine Bohinj Jože Sodja. Preko videoposnetka je udeležence na daljavo nagovoril podpredsednik Evropske komisije Frans Timmermans, med govorci sta bila med drugimi tudi minister za naravne vire in prostor Uroš Brežan in evropski poslanec Franc Bogovovič.

Župani občin Biosfernega območja Julijske Alpe, občin Bovec, Bled, Bohinj, Gorje, Jesenice, Kobarid, Kranjska Gora, Radovljica, Tolmin in Žirovnica, direktorja razvojnih agencij Zgornje Gorenjske Ragor in Posoškega razvojnega centra in direktorji turističnih destinacij Biosfernega območja Julijske Alpe so dogodek oplemenitili s slavnostnim podpisom zaveze sodelovanja v Biosfernem območju Julijske Alpe. Skupaj jo je podpisalo kar 20 podpisnikov.

»Pravzaprav smo podpisniki podpisali listino z nazivom Strategija usklajenega upravljanja izkušnje obiskovalca na Biosfernem območju Julijske Alpe. Z zavezo bomo na podlagi minulega dobrega dela postavili trden temelj sodelovanja, predvsem pa dokazali, da vemo in zmoremo najti odgovore na pereča vprašanja, ki jih pred nas postavlja potreba po trajnostnem razvoju in varovanju ter ohranjanju območja,« je po srečanju povedal župan Občine Bovec Valter Mlekuž in s tem povzel tudi besed direktorja Turizma Bohinj Klemena Langusa.

V zavezi je med drugim opredeljeno, da bo vsa ponudba znotraj območja Julijske Alpe zagotovljena na  trajnostni način. Vsi ključni lokalni deležniki bodo sprejeli zavezo o uresničevanju načel tega območja in jih bodo dosledno uporabljali pri sprejemanju odločitev in načrtovanju. S tem bo območje postalo primer visoke stopnje soglasja odločevalcev z namenom celostnega upravljanja trajnostnega turizma na območju destinacije. Trajnostni turizem bo zagotavljal visoko kakovost življenja in stopnjo zadovoljstva v lokalnih skupnostih, med prebivalci in obiskovalci pa bo prepoznan kot pomembna vrednota. Razvoj turizma bo regeneriral naravne in kulturne vrednote območja kot ključno strateško prednost, pa tudi kot garant za kakovost življenja prihodnih generacij. Povišali bomo dodano vrednost na vsakega gosta, hkrati pa bomo dosegli tudi opazno višji obseg dohodkov iz dopolnilnih dejavnosti.

Med ključnimi izzivi podpisniki omenjajo zagotavljanje organizacijsko učinkovitega in finančno vzdržnega poslovnega modela za uresničevanje ciljev blagovne znamke, vzpostavitev ravnovesja med pripadnostjo “lokalni” in zgodbi “območja Julijske Alpe”, deležnike ozavestiti glede pravil delovanja znotraj območja Julijske Alpe in ne dopuščati izjem, da jih bodo razumeli in tudi sami znali razložiti, in navduševati naprej.

Po zapisu organizatorja pripravil: MILAN ŠTULC

Foto: ARHIV JZ TNP

vir: obcina.bovec.si


Oglejte si tudi