Logo MojaObčina.si
JUTRI
10°C
2°C
NED.
13°C
-1°C
Oceni objavo

Kako izbrati pravi poklic?

Miha Avsenik je grafični oblikovalec v oglaševalski agenciji Futura DDB. Z njim se je o izbiri šolanja in poklicni poti pogovarjala Nika Brgant, vodja projekta Popestrimo šolo na Ekonomski gimnaziji in srednji šoli Radovljica.

Prosim, napišite na kratko nekaj o sebi in kakšno delo opravljate. 

Sem Miha Avsenik, grafični oblikovalec, kreativec in občasen pisec ne preveč resnih vsebin, zaposlen v oglaševalski agenciji Futura DDB v Ljubljani. 

 

Hodili ste na EGSŠ Radovljica. Katero smer ste zaključili? 

Res je, zaključil sem smer medijski tehnik. 

 

Zakaj ste se odločili za šolanje na EGSŠ? 

Bil sem druga generacija medijcev v Radovljici. Spomnim se vseh pozitivnih odzivov, ki sem jih slišal od starejših kolegov, ki so že obiskovali to smer. Glede na to, da sem v zadnjih razredih osnovne šole že nekako vedel, kam me vleče, izbira res ni bila težka.  

 

Ali vam je srednja šola dala povod za izbiro poklicne poti? 

V bistvu lahko rečem, da sem imel to srečo, da sem relativno precej zgodaj vedel, da bi rad delal nekaj v povezavi z grafiko. Najprej me je sicer odneslo v precej bolj tehnološke vode, se pa zaradi tega oblikovanju nisem nikoli odrekel. Mogoče mi ni ravno dala povoda za to odločitev, mi je pa vsekakor, na določen način, dokončno utrdila prepričanje, da je to res to. 

 

Kaj ste se v srednji šoli naučili, da sedaj lahko uporabljate pri svojem delu? 

Kakorkoli se tole sliši klišejsko, ima vsaka pot nekje svoj začetek. Bila je prvi stik s tehnologijo in programsko opremo, dala mi je recimo osnove za orodja, ki jih vsakodnevno uporabljam na projektih. 

 

Kateri izmed srednješolskih dogodkov vam je najbolj ostal v spominu? 

Na srednjo šolo me res vežejo sami lepi spomini. Če bi moral izbrati en dogodek, bi izbral dvodnevno ekskurzijo v München v prvem letniku. Takrat smo si v sklopu ekskurzije med drugim ogledali tudi FESPO, ki velja za enega večjih grafičnih sejmov v Evropi. 

 

Če bi komu priporočili EGSŠ, kaj bi o tej šoli povedali? 

Glede na to, da sem se v času šolanja aktivno ukvarjal s športom, mi je šla šola vedno na roko pri usklajevanju šolskih in obšolskih obveznosti. Na splošno se mi je EGSŠ vedno zdela  dijakom "prijazna" šola. Tudi oprema, ki je na razpolago za praktični del strokovnih predmetov, je vrhunska. 

 

Če bi se lahko vrnili nazaj v srednjo šolo, kaj bi naredili drugače, kaj bi spremenili? 

Z največjim veseljem bi se takoj vrnil nazaj v srednješolska leta. Ničesar ne bi spreminjal ali naredil drugače. Res smo bili super generacija.  

 

Ste imeli najljubši predmet? Zakaj? 

Mogoče malenkost presenetljivo, ampak izredno rad sem imel zgodovino, čeprav smo jo na urniku imeli samo v prvem letniku. Če se z grafiko ne bi izšlo, bi najbrž postal arheolog. Ampak to je že tema za drugič! 

 


Uredila Ana Hlebanja, prof. slov. na EGSŠ Radovljica

Oglejte si tudi