Logo MojaObčina.si
DANES
17°C
6°C
JUTRI
22°C
5°C
Oceni objavo

"NE!" prekomernemu pitju alkohola

V zadnjih tednih opažamo velik porast pitja alkoholnih pijač, tudi med starejšimi. Temu verjetno botrujejo strah, negotovost ob trenutni zdravstveni situaciji, osamljenost ipd. Bližajoči se prazniki situacijo še poslabšajo.
Inštitut Antona Trstenjaka je ob podpori Ministrstvo za zdravje odprl svetovalni telefon, na katerega se lahko obrnejo starejši, ki imajo težave z alkoholom, ter njihovi bližnji, če opazijo, da svojec vse bolj tvegano pije.
Telefonska številka za posvet:
01/433-93-01
vsak delovnik od 9. do 15. ure

V prilogi si preberite še prispevek »Alkohol ni rešitev za osamljenost in stisko«, tule le nekaj poudarkov:
Veliko je razlogov, zaradi katerih starejši ljudje pijejo. Vse pa odtehta dejstvo, da je življenje v starosti bolj optimistično, odprto, doživeto, dejavno, zdravo, samostojno, sproščeno, radovedno, samozavestno, ustvarjalno in pristno družabno, če ni otopelo z alkoholom.

Sedaj smo vsi – tako mladi kakor starejši – zaradi širjenja bolezni covid-19 več sami doma; pred strahom, negotovostjo ali celo sami pred sabo bi najraje nekam pobegnili. Zato je še toliko pomembneje, da ne sežemo po alkoholu – to je najbolj jalov beg. Zdravje vam bodo krepile naslednje dejavnosti:

  • Dobro preživimo dan. Zjutraj naredimo načrt, kaj bomo počeli čez dan in se tega držimo. Vzamemo si čas za delo, za počitek, gibanje, razvedrilo in za svoje bližnje – vsakega nekaj. Nekaj dejavnosti naj bo vsak dan ob isti uri, na primer obroki in čas za delo. Z rednim ritmom in dobrim načrtom gre lažje!
  • Vzdržujmo stik z drugimi. Vsak dan imejmo vsaj en lep stik z nekom od svojih bližnjih, prijateljev ali znancev. Če živimo sami, jih pokličimo po telefonu. Ali poznamo koga, ki je še posebej osamljen? Pokličite njega! Izmenjamo z njim kako lepo doživetje; povemo mu, kaj smo v preteklem tednu doživeli; vprašajmo ga po njegovih izkušnjah. Lepi stiki nas bogatijo!
  • Redno se gibajmo. Vsak dan se za pol ure odpravimo na sprehod ven, če je možno v naravo. Če ne moremo ven, hodimo po stanovanju in naredimo nekaj telovadnih vaj. Enkrat na teden pojdimo na daljši pohod. Krepitev telesa krepi tudi duha!

Krepitev varovalnih dejavnikov je najboljša preventiva prekomernega pitja alkohola!
 

Dokumenti, priloge:

Alkohol ni resitev

Oglejte si tudi