Logo MojaObčina.si
DANES
17°C
6°C
JUTRI
22°C
5°C
Oceni objavo

Uradna izjava glede izdajanja občinskega glasila Žirovskih stopinj

Spoštovane Žirovke in Žirovci!

Med govoricami, ki se v zadnjem času širijo po Žireh in širše o ukinitvi Žirovskih stopinj je tudi veliko netočnosti in neresnic. Zato v nadaljevanju podajam nekaj dejstev.

Žirovske stopinje bodo ostale žirovske tudi naprej, v to sem prepričan. Vse kar se mora spremeniti je zamenjava odgovorne urednice. To nam nalaga Zakon o integriteti in preprečevanju korupcije, ki občinam med drugim omejuje poslovanje z družinskimi člani občinskih svetnikov.

Občinska komisije za mandatna vprašanja, volitve in imenovanja, katere predsednica je Vesna Kranjc, nas je po lokalnih volitvah opozorila o omejitvah poslovanja z družinskimi člani izvoljenih svetnikov v primeru uredništva lokalnega glasila.  Na vprašanje posredovano Komisiji za preprečevanje korupcije »ali je občini dovoljeno sodelovati z urednico glasila, k je sestra občinske svetnice«, nam je KPK 5. 2. 2019 med drugim odgovorila; »V primeru, ki ste ga navedli (v kolikor je bila avtorska pogodba s sestro občinske svetnice sklenjena po nastopu mandata občinske svetnice) so vzpostavljene omejitve poslovanja. Občina ne bi smela imeti sklenjene avtorske pogodbe z družinskim članom občinskega svetnika, saj ZIntPK tovrstno poslovanje v 2. odstavku 35. člena izrecno prepoveduje. V kolikor pa je do sklenitve avtorske pogodbe prišlo preden je občinska svetnica nastopila svoj mandat, pa omejitve niso vzpostavljene. Ta posel se zaključi skladno s pogodbo in stane v veljavi do izteka pogodbenega roka, ni pa ga mogoče obnoviti ali ponovno skleniti, če so medtem nastopile okoliščine, zaradi katerih se vzpostavlja omejitve poslovanja.«

Z odgovorno urednico Joži Kacin sem se na to temo sestal 14. maja 2019 dopoldne. Pogovor je potekal v konstruktivnem vzdušju. Najprej sem se ji zahvalil za njeno odlično delo pri urejanju Žirovskih stopinj in ji pojasnil zgoraj navedene vzroke, zaradi katerih moramo do konca leta izvesti spremembe pri uredništvu Žirovskih stopinj. Povedal sem ji, da smo zaradi dejstva, da nismo dobili nobene osebe, ki bi bila pripravljena prevzeti uredništvo, že bili v stikih z Gorenjskim glasom in od njih pridobili ponudbo. Na ta način ima urejeno izdajanje lokalnega glasila 18 občin na širšem gorenjskem območju. Med drugim Škofja Loka, Železniki, Kranj, Medvode, Kamnik, Kranjska gora, Radovljica… Na sestanku je odgovorna urednica povedala, da odstopa od uredništva in da bo junijska številka zadnja, ki jo bo še urejala. O srečanju sem obvestil skrbnika Žirovskih stopinj na občini, sodelavca Grego Mlinarja. Ta je pripravil prekinitev pogodb z urednico in posledično tudi z oblikovalcem, tiskarjem in lektorico.

V času občinskega praznika sva o zapletu z uredništvom Žirovskih stopinj govorila s pomočnico odgovorne urednice Majo Justin Jerman. Dogovorila sva se, da se ponovno dobimo z odgovorno urednico in preverimo, če so kake druge možnosti. Čez nekaj dni pa je pomočnica urednice napisala sporočilo, da niso našli konstruktivnega predloga zamenjave urednice, zato meni, da sestanek ni potreben.

Na FB strani sem zasledil navedbo, da sem glavni urednici odvzel pooblastila za izdajanje glasila Stopinje. To ne drži. V skladu v dogovorom z odgovorno urednico smo prekinili pogodbo in nadaljevali s postopkom izbire. Uredniški odbor je še vedno imenovan in se ni spremenil. Bo pa v roku meseca dni potrebno izpeljati postopek zamenjave odgovorne urednice, če želimo zagotoviti izhajanje naslednje, septembrske številke Stopinj. Občinski svetniki bodo na dopisni seji konec julija  prejeli vse potrebne informacije (nulta številka, programska zasnova….), da se bodo lahko na podlagi dejstev odločali o usodi Žirovskih stopinj. Uredništvo torej ostaja in tudi po novem, če bodo seveda svetniki potrdili predlagane spremembe, bodo tako člani uredništva kot tudi vsi Žirovci lahko sodelovali pri nastajanju glasila s svojimi prispevki.

Zadnja leta redno spremljam lokalna glasila drugih občin, sem pa tudi preverjal pri kolegih županih, kako so občani zadovoljni z lokalnimi glasili, ki jih izdaja Gorenjski glas. Vsi vprašani župani teh občin so izrazili zadovoljstvo z delom, ki da je izpeljan profesionalno in v skladu z novinarsko etiko.

Na navedbo, da je župan brez soglasja OS in brez javnega razpisa, na katerega bi se lahko prijavil občan Žirov za izdajanje glasila Stopinje pooblastil Gorenjski glas odgovarjam, da še nihče ni pooblaščen za izdajanje lokalnega glasila. Lokalno smo preverili možnosti za imenovanje odgovornega urednika iz lokalnega okolja. Do danes nisem prejel nobenega konkretnega predloga. Zato smo izpeljali zbiranje ponudb v skladu z Zakonom o javnih naročilih. Najugodnejši ponudnik med tremi oddanimi ponudbami je bil Gorenjski glas.

mag. Janez Žakelj, župan

Oglejte si tudi