Logo MojaObčina.si
DANES
17°C
6°C
JUTRI
22°C
5°C
Oceni objavo

Matic Kavčič s Kitajske doniral več tisoč kosov zaščitne opreme

Star slovenski pregovor pravi: kdor hitro da, dvakrat da. Te besede so se danes uresničile tudi pri nas v Žireh, ko je napoved o donaciji zaščitne opreme s Kitajske dočakala svoj epilog. Potem ko je Občina Žiri pokrila stroške carinjenja, je občinska Civilna zaščita danes na Letališču Jožeta Pučnika na Brniku prevzela obsežno pošiljko pomoči, ki jo je s Kitajske poslal žirovski rojak Matic Kavčič.

Matic Kavčič, ki živi z družino na Kitajskem, je v javljanju za Gorenjski glas (povezava) pred dnevi povedal, da se je, ko je ugotovil, da je Slovenija na enaki poti kot Kitajska in da imamo tudi Slovenci v času najhujše epidemije težave s pomanjkanjem zaščitne opreme, skupaj s kitajskimi kolegi odločil pomagati. »V Žireh imam veliko sorodnikov in prijateljev še iz mladosti. Med njimi jih veliko deluje v prostovoljnih gasilskih društvih in pri Civilni zaščiti in prav ti bodo imeli največ stikov z morebitnimi obolelimi,« je razložil Matic Kavčič. Pri tem je pohvalil svoje kitajske prijatelje: »Veliko jih je bilo pripravljenih pomagati, pri čemer smo se tudi iz lastnih izkušenj zavedali, da je v teh razmerah zaščitna oprema vredna več od vsakega denarja.«

Maticu Kavčiču je uspelo, da je zbral in v Žiri poslal obsežno donacijo osebne varovalne opreme, ki obsega 4 tisoč kosov certificiranih zaščitnih mask za obraz, dvajset kosov zaščitnih kombinezonov ter večjo količino zaščitnih očal in rokavic
. Oprema bo v prihodnjih dneh razdeljena med tiste, ki jo v Žireh trenutno najbolj potrebujejo pri skrbi za preprečitev širjenja epidemije koronavirusa: osebje Zdravstvene postaje Žiri, osebje ekip prve pomoči, prostovoljci za oskrbo na domu, prostovoljci Kluba žirovskih študentov pred trgovinami in pripadniki žirovskih gasilcev. Večji del opreme se bo shranilo na zalogo za primer večjega porasta števila okuženih.

Župan Občine Žiri mag. Janez Žakelj se je Maticu Kavčiču za njegovo humanitarno akcijo že zahvalil. Na tem mestu izreka javno zahvalo tudi v imenu vseh hvaležnih občank in občanov:

dragi Matic, iskrena hvala!

Oglejte si tudi