Logo MojaObčina.si
DANES
17°C
6°C
JUTRI
23°C
5°C
Oceni objavo

Koronavirus: Obvezna uporaba zaščitnih mask in prepoved zbiranj več kot 50 ljudi

Slovenska vlada je zaradi poslabšanja epidemiološke slike sprejela sklep o ponovni obvezni uporabi zaščitnih mask v zaprtih javnih prostorih, ki velja od 25. junija letos. Dosledno je potrebno upoštevati medsebojno razdaljo, higieno rok in kašlja ter izolirati bolne, v vseh zaprtih javnih prostorih pa sta obvezna razkuževanje rok in nošenje maske (oziroma rute ali šala). Enako velja tudi med potniki v javnem prometu, ki morajo ob vstopu in med prevozom obvezno dosledno nositi zaščitno masko ter razkuževati roke.

Prav tako je s 30. junijem stopil v veljavo vladni odlok, ki začasno prepoveduje zbiranje več kot 50 ljudi. Če ni mogoče zagotoviti minimalnega stika med ljudmi v skladu s sprejetimi navodili Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ), je zbiranje prepovedano ne glede na število ljudi (npr. zbiranja, na katerih se predvaja živa ali mehanska glasba za ples, pri katerih ljudje aktivno sodelujejo in zaradi narave zbiranja ni mogoče zagotoviti zadostne razdalje med ljudmi, kot so npr. veselice, koncerti, na katerih ljudje aktivno sodelujejo s plesom, organizirana zbiranja, na katerih zaradi narave zbiranja ali programa ni mogoče zagotoviti in spoštovati predpisanih navodil in priporočil).

Poskrbimo za to, da dosledno upoštevamo priporočila NIJZ, skrbimo za higieno rok in kašlja, ne dotikajmo se obraza, uporabljajmo masko, kadar ne moremo držati razdalje, izogibajmo se natrpanim prostorom ter nenujnim potovanjem in se obnašajmo samozaščitno. 

Če pri sebi opazite simptome in znake bolezni (težko dihanje, kašelj, povišana telesna temperatura), ostanite doma in pokličite osebnega oziroma dežurnega zdravnika in se nato ravnajte po njegovih navodilih.

Za podrobne informacije se lahko obrnete neposredno na daržavne organe, na naslednje telefonske številke:

 

  • na 01 244 17 29 so dostopne pristojne službe NIJZ, ki vam nudijo zdravstvena priporočila in napotke;
  • na 01 478 68 48 je na voljo Ministrstvo za zdravje za pojasnila glede odrejanja karantene;
  • na 01 514 70 01 je na voljo klicni center za koronavirus Policije za vprašanja glede postopkov prehajanja državne meje;
  • na 01 478 20 10 so na voljo pristojne službe Ministrstva za zunanje zadeve glede konzularnih postopkov.

Oglejte si tudi