Logo MojaObčina.si
DANES
10°C
4°C
JUTRI
18°C
6°C
Oceni objavo

15 tisoč evrov denarne pomoči za občino Žiri

Vlada Republike Slovenije je na današnji seji na predlog Ministrstva za obrambo sprejela sklep, da se lokalnim skupnostim zaradi aktiviranja Državnega načrta zaščite in reševanja ob pojavu epidemije oziroma pandemije nalezljive bolezni pri ljudeh zagotovi sredstva za poplačilo dela nastalih stroškov na področju zaščite, reševanja in pomoči v času epidemije nalezljive bolezni covid-19 v višini 6.500.000 evrov.

Minister za obrambo mag. Matej Tonin je ob tem poudaril, da je podpora lokalnih skupnosti ključna za učinkovit spopad z epidemijo. Lokalne skupnosti imajo v teh razmerah ključno vlogo, saj so dolžne zagotavljati osnovne življenjske pogoje za občane in občanke v razmerah razglašene epidemije, izvajanje dejavnosti javnih služb ter pomoč in oskrbo najranljivejšim skupinam. »Zato gredo ta sredstva v prave v roke in v neposredno dobrobit prebivalstva,« je še poudaril minister Tonin.

Občina Žiri bo od Ministrstva za obrambo prejela 15.326 evrov. Občina Žiri se ob tem zahvaljuje ministru mag. Mateju Toninu in državnemu sekretarju mag. Damijanu Jaklinu za dano pobudo in slovenski vladi za sprejetje sklepa o odobritvi pomoči.

S sprejemom predloga država zmanjšuje stroške lokalnih skupnosti pri izvajanju ukrepov v zvezi s covidom-19, saj razen materialne pomoči v zaščitnih sredstvih od države niso prejele namenskih sredstev za poplačilo nastalih stroškov med epidemijo. Dodeljena sredstva bodo lokalne skupnosti uporabile za poplačilo stroškov, ki so jih krile iz svojih sredstev za zagotavljanje osebne zaščitne opreme, delovne pripomočke in sredstva ter upravičenih stroškov (potne stroške, stroške prehrane in nadomestila za uporabo lastnih sredstev) pripadnikov sil za zaščito, reševanje in pomoč oziroma prostovoljcev, vključenih v obvladovanje covida-19.

Celotna novica je dostopna na spletni strani: https://www.gov.si/novice/2020-11-26-vlada-na-predlog-ministrstva-za-obrambo-zagotovila-sredstva-v-visini-6-500-000-evrov-lokalnim-skupnostim-za-poplacilo-dela-nastalih-stroskov-v-casu-epidemije-covida-19/.

Oglejte si tudi