Logo MojaObčina.si
DANES
10°C
4°C
JUTRI
18°C
6°C
Oceni objavo

Primerjave cene energentov za ogrevanje

 

Cene energentov se spreminjajo, po večini naraščajo, le redko pa padejo. Cena energenta je tisti faktor, ki najbolj vpliva pri odločitvi o uporabi energenta. Ker z namestitvijo ogrevalne naprave izberemo tudi energent za daljše obdobje, je pomembno, da dobro premislimo, kateri energent izbrati. Spreminjanje kurilne naprave v času življenjske dobe obstoječe naprave je povezano z dodatnimi investicijskimi stroški, ki jih moramo tudi upoštevati in niso zanemarljivi pri izbiri energenta.

Poleg cene energenta je zelo pomemben tudi okoljski vpliv energenta. In sicer, ali gre za obnovljivi vir energije ali fosilni vir. Pomembni so tudi izpusti energenta, ki nastajajo pri gorenju. Predvsem izpusti CO2 in pa prašnih delcev.

Cene energentov so odvisne od dogajanja na svetovnih trgih in na večino njih nimamo prav velikega vpliva. Edini energent, ki je lokalno prisoten in nam zagotavlja neke vrste neodvisnost, je lesna biomasa. Električna energija se tudi sicer proizvaja pri nas, ampak je njena cena še vedno precej odvisna od dogajanja na trgih.


Iz zbranih podatkov so najcenejši energent drva. Med najdražja sodijo UNP in pa električna energija. Seveda pa, če uporabljamo toplotno črpalko, lahko pri COP vrednosti toplotne črpalke 3 dobimo približno dve tretjini energije iz okolja in za to porabimo le okrog  tretjino električne energije. To pomeni, da je pri izbiri toplotne črpalke strošek električne energije za enako količino toplote za približno dve tretjini nižji. V tem primeru je izbira toplotne črpalke zelo ugodna, vendar še vedno dražja od drv.


Dejstvo je, da se cene energentov spreminjajo. V večini naraščajo. Kako bo v prihodnje, je nesmiselno napovedovati. Najbolje pa je, da se izbere take energente, ki so lokalno prisotni. To sta predvsem les in pa tudi električna energija, seveda za pogon toplotnih črpalk. Obe predlagani izbiri sta tudi okoljsko sprejemljivi. Seveda pa je pametno tudi, da znižujemo porabo energentov, ker s tem bo strošek za ogrevanje lahko nižji.

Anton Marc

Lokalna energetska agencija Gorenjske
http://www.leag.si/ 

 

 

Oglejte si tudi