Logo MojaObčina.si
DANES
10°C
4°C
JUTRI
18°C
6°C
Oceni objavo

S pomočjo donacije Zavarovalnice Triglav do večje mobilnosti starejših

Občina Žiri se je pridružila humanitarnemu projektu PROSTOFER, ki povečuje mobilnost starejših in gibalno oviranih oseb. Obenem povezuje starejše, ki ne vozijo in jim javni prevoz praviloma ni na voljo, s starejšimi vozniki, ki v takih primerih želijo pomagati. Vključitev v omenjeni projekt, ki temelji na prostovoljni pomoči, je občini z donacijo omogočila Zavarovalnica Triglav. Sredstva bomo na občini namenili za nakup oz. najem avtomobila ter uporabo klicnega centra.

Občina je z vstopom v projekt našla rešitev za dostop starejših in gibalno oviranih oseb do javnih ustanov, kot so zdravstveni domovi, občina, upravna enota, banke in druge - v vseh primerih, ko je to nujno potrebno. Da bi svojim občanom lahko zagotovila nemoteno delovanje projekta, smo s pomočjo donacije Zavarovalnice Triglav zbrali sredstva za avtomobil, s katerim bomo zagotavljali prevoze, in za uporabo klicnega centra, ki bo občanom na voljo za naročanje prevoza. 

»Kot Starosti prijazna občina si prizadevamo za učinkovito integracijo občanov v skupno skrb za dobrobit starostnikov. S projektom Prostofer, ki ga izvaja zavod Zlata Mreža, želimo na temelju prostovoljstva doseči še več naših starostnikov. Po eni strani želimo povečati njihovo mobilnost, po drugi pa povezovati starejše, ki prevoz potrebujejo, in starejše, ki so v takih primerih pripravljeni pomagati kot vozniki,« je ob prejemu donacije povedal župan Občine Žiri mag. Janez Žakelj in dodal: »Zavarovalnica Triglav je z dodelitvijo sredstev prisluhnila potrebam naših občank in občanov na področju mobilnosti starejših in invalidnih oseb. Zahvaljujem se ji, da je omogočila začetek izvajanja tega novega projekta.«

Največja slovenska zavarovalnica je projekt podprla v želji, da pripomore k večji varnosti in mobilnosti vseh, tudi ranljivih skupin prebivalcev. »V Zavarovalnici Triglav se zavedamo, kako pomembno je, da ima vsakdo dostop do zdravstvene oskrbe, občinskih storitev in drugih javnih servisov. Zato smo podprli vstop Občine Žiri v humanitarni projekt, ki starejšim in gibalno oviranim prebivalcem ne bo zagotavljal le boljše mobilnosti do javnih ustanov, pač pa jih bo tudi medsebojno povezoval ter tako krepil dobre odnose v lokalni skupnosti in povečeval varnost oseb, ki se sicer morda ne bi mogle odpraviti k zdravniku ali urediti najnujnejših opravkov,«
je ob predaji donacije povedala Janka Planinc, direktorica Območne enote Kranj Zavarovalnice Triglav.

Krajše slovesnosti ob podelitvi donacijskega čeka se je udeležila tudi ga. Anica Kumer iz Društva upokojencev Žiri, ki je bilo aktivno vključeno pri raziskovanju vsebin, s katerimi bi v Žireh zagotovili trajnostne rešitve za prevoze starejših. 

Želite kot prostovoljni voznik pomagati tudi vi?

Ker projekta ni mogoče izvajati brez prostovoljnih voznikov, vabimo vse, ki ste pripravljeni ponuditi občasni prevoz ostalim starejšim občanom ali gibalno oviranim osebam, da postanete prostovoljni vozniki ali »prostoferji« ter tako pomagate pri večji mobilnosti in družbeni vključenosti vseh. Vi namenite svoj čas in dobro voljo, na občini poskrbimo za vozilo in kritje stroškov. Vsi zainteresirani se lahko prijavite na Občini Žiri, bodisi osebno bodisi po telefonu (04 50 50 709) ali elektronsko (obcina.ziri@ziri.si).

 

Priloga:

 

Občina Žiri s pomočjo ZT izboljšuje trajnostno mobilnost

 

 

Oglejte si tudi