Logo MojaObčina.si
DANES
9°C
5°C
JUTRI
16°C
2°C
Oceni objavo

Krvodajalci darujejo kri tudi v koronačasu

Žalec, 25. 11. 2021 - Plemenitost, ko krvodajalci nekomu darujejo del sebe, tudi v izrednih razmerah, je samo ena izmed besed, ki označuje ljudi, ki takoj darujejo kri tistim, ki jo takoj potrebujejo. Na včerajšnji krvodajalski akciji v Hotelu Žalec so kri darovali 104-je krvodajalci, kar je v zadnjem času, ko je v transfuzijskih službah veliko pomanjkanje krvi, razveseljiv podatek.

Pred leti je dolgoletni krvodajalec na eni zmed krvodajalskih akcij dejal: »V celjski bolnišnici so mi rešili življenje in za to so posrkali zadnjo kapljo krvi! In zaradi tega bom nadaljeval darovanje krvi!«

V žalskem območnem združenju Rdečega križa pravijo, da nove, tudi mlade krvodajalce, večinoma za darovanje krvi navdušijo starši, ki so dolgoletni krvodajalci in so jim za zgled, nekaj pa je tudi takih, ki povedo, da enostavno želijo pomagati reševati življenja, ob tem pa nikoli ne vedo, kdaj bodo sami potrebovali kri.

SMS-način, ko krvodajalci prejmejo vabila na krvodajalske akcije po telefonu, je po njihovih besedah ustrezen, saj se za točno uro odvzema krvi na terenskih krvodajalskih akcijah dogovorijo v transfuzijskih službah. S tem tudi upoštevamo zaščitne ukrepe, krvodajalcem pa ni treba predolgo čakati na odvzem krvi.

Darovanje krvi je nujna zdravstvena storitev, zato darovanje krvi ni pogojeno z izpolnjevanjem PCT-pogoja. S tem po odloku zagotavljamo nemoteno zdravljenje s krvjo.

Zadnja letošnja terenska krvodajalska akcija bo v Kulturnem domu Vransko, v četrtek, 2. decembra, od 7. do 10. Krvodajalce vljudno prosijo, da se za točno uro odvzema krvi naročijo po telefonu na številko 03 423 35 97, med delovniki, od 7. do 15.

Oglejte si tudi