Logo MojaObčina.si
DANES
19°C
5°C
JUTRI
24°C
6°C
Oceni objavo

Žalčan Gašper Strahovnik v posadki za Zlati pokal v jadranju

Slovenska jadralska moštvena postava Krpani je v Švici na Neuchatelskem jezeru opravila prvi uradni trening na jadrnicah SSL47 s ciljem priprave na testno regato oktobra in nato nastop na Zlatem pokalu SSL, s katerim bo prihodnje leto junija po zgledu svetovnega nogometnega prvenstva podeljen naslov najboljše jadralske države na svetu.
Slovensko ekipo pa je na prvi trening popeljal vodja ekipe Vasilij Žbogar, dobitnik treh olimpijskih odličij v razredih laser in finn. Za sestavo ekip so sicer pravila povsem jasno določena in so za vse države enaka. Vsaka ekipa bo uradno štela 11 članov, od tega devet članov posadke in tri menjave. Vodjo, ali v nogometnem žargonu kapetana, je imenoval Svet Zlatega pokala SSL in to je postal Vasilij Žbogar, od preostalih 10 članov jih jih bo pet določenih na podlagi lestvice SSL, pet pa jih izbere vodja. Skladno s terminskim načrtom, sta bila kot najboljša med krmarji po SSL lestvici doslej v ekipo že povabljena Tina Mrak in Igor Lah, prvega uradnega treninga pa so se poleg njiju udeležili še Peter Podunavac, Mitja Beltram, Jani Klemenčič, Veronika Macarol in Gašper Strahovnik.

»Trening je bil neverjetna izkušnja. Opazno smo napredovali iz ure v uro in že drugi dan videli, da smo lahko v ospredju. Nekateri še nimajo takšnih izkušenj, a smo zadnji dan že pokazali, da se lahko borimo z najboljšimi. Tina in Veronika, ki sta se pravkar vrnili z olimpijskih iger Tokio 2020, sta se že za prvič odlično odrezali in prelili svoje bogato jadralsko znanje v nove izkušnje, prav tako komaj 18-letni Gašper, ki se je izkazal na premcu,« je povedal vodja slovenske ekipe Vasilij Žbogar. Naša izbrana postava se je na treningu pomerila z ekipami Poljske, Bermude, ter Antigue in Barbude, že prvi uradni trening pa je pokazal, da bo borba na valovih slikovitih švicarskih jezer v zlatem pokalu presegala jadralske razredne meje in poskušala najti pravo razmerje moči, znanja, izkušenj in predvsem timskega duha. Na regatnem polju treninga so se namreč znašli z zelo izkušenimi jadralci in zmagovalci najprestižnejših regat, kot so Pokal Amerike in čezoceanska dirka Ocean Race.

»Že kmalu nas čaka testna regata, ki bo pomemben pokazatelj, kje smo in kaj nas čaka v prihodnje. Prepričan sem, da se bomo najboljši slovenski jadralci združili in uspeli sestaviti ekipo, ki jo želimo, ter pokazali, kaj zmoremo,« je še povedal Žbogar. Gašper Strahovnik, ki na jadrnici upravlja z jadri na premcu, pa je povedal: »Zelo sem zadovoljen s programom, organizacijo in ekipo, saj smo zelo povezani. Gre nam zelo dobro, odpravljamo napake in iz dneva v dan nam gre boljše, računamo na res visoka mesta na tej regati.«

Testna regata bo na Neuchatelskem jezeru med 11. in 17. oktobrom 2021, na njej pa se bo slovenska ekipa pomerila z ekipami Avstrije, Danske, Poljske, Peruja, Srbije, Španije in Švedske.

Eldina Domazet
predstavnica za odnose z javnostmi
Jadralna zveza Slovenije

foto: Uroš Kekuš Kleva

Oglejte si tudi