Logo MojaObčina.si
DANES
19°C
5°C
JUTRI
24°C
6°C
Oceni objavo

TEHNOLOGIJA NAM JE OMOGOČILA STIK Z UDELEŽENCI IN SVETOVANCI

Ne glede na to, ali spadate med »tradicionaliste«, ki si izobraževanja in svetovanja ne morejo predstavljati brez osebnega stika ali med tiste, ki v izobraževanju na daljavo slutijo prihodnost, ste v tem času najverjetneje veseli, da nam je na voljo tehnologija. Ja, ima svoje slabosti, a tudi številne prednosti. V tem zahtevnem času pa se je izkazala predvsem kot močno orodje, kot most med izobraževalci, svetovalci, udeleženci, svetovanci. Za maloštevilni, a izredno angažiran kolektiv UPI-ja je bil prehod na nov način dela sprva zelo negotov, tako kot pač tudi v drugih kolektivih v Sloveniji. Vedeli pa smo, da moramo takoj zavihati rokave, se preseliti iz predavalnic v digitalno okolje in peljati naše poslanstvo – izvajanje kakovostnega izobraževanja in svetovanja – po drugi poti naprej. 

 

V okviru projekta Krepitev temeljnih in poklicnih kompetenc v Savinjski regiji 2018-2022 je bil prehod na e-izobraževanje nekaj, kar se je zgodilo skoraj kot nekakšen naravni proces.  Z vsemi 3 izobraževalnimi programi, ki smo jih izvajali, smo po 16. marcu nadaljevali na daljavo. Seveda, po tehtnem premisleku, pogovorih z učitelji o načinu izvedbe ter po tem, ko smo pri udeležencih preverili, ali razpolagajo z ustrezno opremo in vsaj minimalnih znanjem za e-izobraževanje. Z enako vnemo, a z večjo zadržanostjo in sistematičnostjo, smo se lotili izvajanja izobraževanja na daljavo v srednješolskih programih in v programu osnovne šole za odrasle. Vzpostavili smo spletne učilnice v okolju Moodle, v katerih so udeležencem na voljo spletna gradiva in raznolike učne aktivnosti. V želji, da našim udeležencem ponudimo čim bolj kakovostno e-izobraževanje, našim učiteljem pa pomoč in podporo, smo tedensko izvajali webinarje za učitelje, uvedli pa smo tudi individualne konzultacije za učitelje. V Svetovalnem središču ISIO in v okviru projekta Svetovanje za zaposlene 2016-2022, smo s svetovanci komunicirali večinoma preko elektronske pošte in z uporabo različnih programov za pogovore, kadar pa smo želeli pristopiti do starejših svetovancev in do tistih, ki so slabše digitalno pismeni, pa smo uporabili kar stari dobri mobilni telefon. Odzivi svetovancev so bili neverjetno pozitivni. Iskreno veseli so bili našega klica, elektronske pošte, pravzaprav naše pozornosti in skrbi zanje. Projekt Večgeneracijski center Planet generacij UPI naslavlja različne generacije, med katerimi prevladujejo starejši, tisti z manj priložnostmi, ranljive ciljne skupine. Zato bi lahko na hitro presodili, da izobraževanje na daljavo pač ni primerno za tovrstno dejavnost in za te ciljne skupine. Po globjem skupnem premisleku pa smo našli kar nekaj rešitev. Na FB Planet generacij vsak dan, od 16. marca dalje, objavimo ideje za kuhanje, peko, kaligrafijo, ustvarjanje, raziskovanje, branje… in na ta način skrbimo za vse skupine, tudi za najbolj ranljive in osamljene. Slednjim omogočamo individualne razgovore na daljavo na Inštitutu Sensus(info@institut-sensus.si), kajti verjamemo, da lahko že pogovor pomaga in zmanjša psihofizične posledice spremenjene rutine, izolacije in negotovosti. Izvajamo tudi kuharski tečaj na daljavo na FB strani Kulinarika na daljavo z Andrejem Slonjškom, oblikovali pa smo še zaprto FB skupino Šivilje na daljavo, v kateri se vodja delavnice šivanja vsako sredo dopoldne javlja v živo in skupaj z udeleženci ustvarja nove šiviljske izdelke, kreacije.  

 

Sodelavci UPI, skupaj z učitelji, iz tega zahtevnega obdobja stopamo z novo pridobljenim znanjem, okrepljenimi digitalnimi kompetencami in s konkretnimi izkušnjami izobraževanja in svetovanja na daljavo. Naredili smo pomemben korak – dva - tri in verjamemo v to, da bodo tem korakom sledili še številni. V novo izobraževalno sezono zato zremo z optimizmom, kajti izobraževanje na daljavo za odrasle udeležence odpira številne nove možnosti in priložnosti. In naše poslanstvo je, da jih omogočimo.

 

Biserka Neuholt Hlastec (biserka.neuholt@upi.si),  UPI – ljudska univerza Žalec

Oglejte si tudi