Logo MojaObčina.si
DANES
14°C
1°C
JUTRI
12°C
2°C
Oceni objavo

Mesečni prispevek o dogajanju v Gasilski zvezi Žalec

19. oktobra 2020, je bila razglašena epidemija nalezljive bolezni SARS-CoV-2 (COVID-19). S tem dnem smo gasilci prekinili večino nenujnih aktivnosti, kot so na primer tekmovanja, srečanja in drugo. Še vedno opravljamo zgolj posredovanja ob nesrečah in požarih, delno so se pričela izvajati usposabljanja.
V  petek, 5. marca 2021, je ob 18.13 uri v Pernovem, občina Žalec, Gasilska zveza Žalec, prišlo do požara v sobi dementnega oddelka v Domu Nine Pokorn. 
Požar so prvi pričeli gasiti zaposleni v domu, po prihodu na kraj požara pa so gasilci pogasili že lokaliziran požar. Na požar so bili aktivirani gasilci PGD Velika Pirešica, PGD Zavrh pri Galiciji, PGD Žalec, PGD Ponikva pri Žalcu in PGD Gotovlje, skupno je na požaru sodelovalo 59 gasilcev z 10 vozili in gasilsko avto lestvijo. Stanovalci doma, ki so bili na omenjenem oddelku, so bili evakuirani v sosednji oddelek. V požaru je bila poškodovana ena oskrbovanka, ki je bila z reševalnim vozilom pripeljana v Splošno bolnišnico Celje in ena zaposlena zaradi vdihavanja dima. Na požarišču je ostala gasilska straža. Gasilska intervencija se je zaključila okoli 20. ure.
 
V tem času je bila podpisana pogodba o opravljanju javne gasilske službe tudi v občini Tabor. Podpis je bil 3. marca 2021 v prostorih občine Tabor, udeležili pa so se ga župan občine Tabor Marko Semprimožnik, predsednik GZ Žalec Edvard Kugler, namestnik poveljnika GZ Žalec David Krk, poveljnik Gasilskega poveljstva občine Tabor Peter Jezernik in predsedniki vseh treh gasilskih društev, ki delujejo na območju občine. S tem so gasilci podpisali pogodbe za leto 2021 v vseh petih občinah, katerih gasilska društva so združena v Gasilski zvezi Žalec

Zaradi epidemiološke situacije se občni zbori gasilskih društev trenutno ne morejo izvajati v klasični obliki. Večina od 32 gasilskih društev bo občne zbore zato izvedla, ko se bodo razmere izboljšale, 4 gasilska društva pa so se v tem času odločila, da bodo občni zbor izvedla korespondenčno po pošti.
 
Statistika 
V obdobju mesečnega poročila so člani Gasilske zveze Žalec opravili 16 intervencij, ki so skupno trajale 18 ur in 30 minut. Najdaljša intervencija je trajala 2 uri in 15 minut, najkrajša pa 25 minut.
 
Statistika občinskih poveljstev v GZ Žalec
V GPO Žalec so imeli 7 dogodkov, kjer je bila potrebna pomoč gasilcev, v GPO Polzela  je bilo 5 intervencij, v GPO Braslovče so imeli tri intervencije, GPO Vransko eno intervencijo, v GPO Tabor pa intervencij niso imeli.
 
Prispevek pripravil: Tadej Zupan, predstavnik GZ Žalec za odnose z javnostmi

Oglejte si tudi