Logo MojaObčina.si

Žalec

JUTRI
31°C
11°C
SOB.
30°C
13°C

MESEČNI PRISPEVEK O DELU GZ ŽALEC

V petek, 22. aprila 2022, je v gostišču Rimljan v Šempetru, potekala 67. Skupščina Gasilske zveze Žalec. Skupščine se je udeležilo 58 članov skupščine - predstavnikov prostovoljnih gasilskih društev, ki delujejo pod okriljem Gasilske zveze Žalec. Med gosti so bili predstavnik GZ Slovenije, predsednik sveta Savinjsko-šaleške regije, župani občin Žalec, Vransko, Tabor, Polzela in Braslovče ter predstavniki gasilskih zvez Savinjsko-šaleške regije. Gradivo za Skupščino so člani prejeli v pisni obliki skupaj z vabilom. Po izvolitvi delovnega predsedstva so podali poročila: predsednik GZ Žalec Edvard Kugler, poveljnik GZ Žalec Franc Rančigaj, blagajnik GZ Žalec Rafael Hrustel, predsednik nadzornega odbora Janko Drča ter predsednik verifikacijske komisije Milan Pustoslemšek. Člani Skupščine so ‎potrdili poročila za leto 2021, program dela ter finančni plan Gasilske zveze Žalec v letu 2022. Podeljene so bile spominske plakete gasilskim društvom

V soboto, 23. aprila 2022, je v Sv. Juriju ob Ščavnici potekal Plenum Gasilske zveze Slovenije. Med nagrajenci je bil tudi naš poveljnik GZ Žalec Franci Rančigaj, ki je prejel najvišje gasilsko odlikovanje, Priznanje Matevža Haceta, na kar smo zelo ponosni. Več o njegovem dolgoletnem delu v prostovoljnem gasilstvu je napisano v posebnem prispevku v prilogi tega mesečnega poročila.

V nedeljo, 24. aprila 2022, je v Slovenski Bistrici v organizaciji Gasilske zveze Slovenije potekalo izbirno tekmovanje za uvrstitev na gasilsko olimpijado, ki bo potekala julija v Celju. Na tekmovanju so nastopile tri ekipe iz GZ Žalec - mladinke ter člani A in A1, vse tekmovalne enote so iz PGD Andraž nad Polzelo.

Izredno smo ponosni na tekmovalno ekipo mladink, ki so se z odličnim nastopom tako znova uvrstile na gasilsko olimpijado.

4. MAJ - GODUJE SVETI FLORJAN, ZAVETNIK GASILCEV

4. maja, obeležujemo god svetega Florijana, ki je po mnogih krajih ljudski praznik. Sveti Florijan je namreč eden od priljubljenih svetnikov, ki med drugim varuje pred ognjem in je tudi zavetnik gasilcev. Tako se gasilci na Florjanovo spomnijo vseh tovarišev, ki so umrli ali bili poškodovani, ko so pomagali drugim in se zahvalili ter prosili svojega zavetnika za varnost na intervencijah, vajah ter ostalih aktivnostih.

Gasilstvo v Sloveniji ima več kot 150-letno tradicijo organiziranega delovanja. Prostovoljne gasilske organizacije in njihovi člani predstavljajo najštevilčnejšo varstvo pred naravnimi in drugimi nesrečami na območju celotne države ter so nepogrešljiv člen na različnih intervencijah, kjer sodelujejo z drugimi predstavniki zaščite, reševanja in pomoči. Gasilstvo dandanes ne pomeni le gašenje požarov, temveč ima pomembno in prepoznavno vlogo v družbi.

V lanskem letu smo se v Gasilski zvezi, ki združuje 32 gasilskih društev, odzvali na 248 klicev NA POMOČ. Gasilci smo pripravljeni priskočit na pomoč 24 ur na dan, 7 dni v tednu, 365 dni v letu. Ko »zapoje rdeči petelin« posredujemo v vseh petih občinah, ki jih pokriva naša Gasilska zveza Žalec, kot tudi izven zveze. Ob tej priložnosti se lahko zahvalimo vsem 4700 članom gasilskih društev v Gasilski zvezi Žalec, še posebej pa 900 operativnim gasilcem, ki so ves čas na razpolago, pripravljeni nuditi pomoč in nesebično žrtvovati svoje življenje za pomoč drugim.

Brez ljubezni do tega poslanstva ni mogoče biti prostovoljni gasilec ali gasilka, saj ko pride klic na pomoč ob nemogoči uri, je treba vstati in iti, takrat ni vprašanj, kdo in zakaj rabi pomoč.

Vsako leto se na praznik sv. Florjana gasilci udeležijo svetih maš, ki so letos ponovno potekale v cerkvah.

V soboto 7. maja 2022, je v prostorih PGD Polzela potekal posvet mentorjev članskih ekip in sodnikov Gasilske zveze Žalec. Na posvetu so obnovili znanje o tekmovalnih disciplinah za člane in članice, na kar je sledil prikaz na terenu. Cilj posveta je bil razjasniti vse dvome glede izvedbe posamezne vaje, ter pomagati mentorjem pri njihovem delu.

V soboto 7. maja 2022, je v Taboru potekala Orientacija mladine GZ Žalec. Tekmovanja v orientaciji se je udeležilo 64 tekmovalnih ekip. Tekmovanje se je odvijalo v šestih kategorijah (pionirji, pionirke, mladinci, mladinke, gasilci pripravniki, gasilke pripravnice). Med potjo so morali tekmovalci poiskati kontrolne točke, kjer so jih čakale različne gasilske naloge (vezanje vozlov, spajanje cevi na trojak, hitro zvijanje cevi, topografski znaki, zbijanje tarče, pravilna postavitev orodja, vaje iz orientacije, radijske zveze). Opažamo, da se delo z mladimi gasilci po epidemiji hitro prebuja in to je razveseljujoče. Najboljše ekipe, ki so se uvrstile tudi na regijsko tekmovanje,  so bile:

Pionirji: 1. Braslovče, 2. Vransko, 3. Kasaze - Liboje 1

Pionirke: 1. Drešinja vas, 2. Velika Pirešica, 3. Griže

Mladinci: 1. Drešinja vas 2, 2. Velika Pirešica, 3. Andraž nad Polzelo

Mladinke: 1. Andraž nad Polzelo 2, 2. Andraž nad Polzelo 3, 3. Andraž nad Polzelo 1

Gasilci pripravniki: 1. Dobriša vas – Petrovče

Gasilke pripravnice: 1. Kasaze – Liboje, 2. Braslovče

 

V obdobju mesečnega poročila so člani Gasilske zveze Žalec opravili 13 intervencij, ki so skupno trajale 16 ur in 5 minut. Najdaljša intervencija je trajala 2 uri, najkrajša pa le 45 minut.

Statistika občinskih poveljstev v GZ Žalec:

V GPO Žalec so imeli 12 dogodkov, kjer je bila potrebna pomoč gasilcev, v GPO Polzela so imeli eno intervencijo, v GPO Braslovče, GPO Vransko in GPO Tabor pa intervencij niso imeli.

Prispevek pripravil: Tadej Zupan, predstavnik GZ Žalec za odnose z javnostmi

e: tadej.zupan@gz-zalec.orgtelefon: 051 38 28 85.

Všečkaj objavo


Oceni objavo


Oglejte si tudi