Logo MojaObčina.si
DANES
14°C
-1°C
JUTRI
12°C
2°C
Oceni objavo

Ludvik PIKL je prejel visoko gasilsko odlikovanje

Pikl Ludvik, ki ga večina ljudi v dolini pozna pod vzdevkom Lutko, je starosta gasilstva na Vranskem, ki je vse svoje življenje posvetil gasilstvu in je bil mnogo let gonilna sila gasilstva v PGD Vransko.
Vsa ta leta je v skrbi za aktivnosti članov in podmladka trdo delal. Vodil in pripravljal je za različna tekmovanja mnogo ekip; od pionirjev, mladincev do članov in članic. Veliko se je izobraževal in že davnega leta 1970 opravil tečaj za nižjega gasilskega častnika, kasneje še za gasilskega častnika. V letu 1970 je prevzel funkcijo podpoveljnika, čez šest let pa je postal poveljnik, kar je bil celih 21 let. PGD Vransko se je v času njegovega vodenja operativno razvijalo in napredovalo v usposobljenosti in glede na tedanje finančne zmožnosti tudi v opremljenosti. 

Kmalu po prevzemu funkcije poveljnika je na željo društev v sektorju Vransko prevzel še vodenje sektorja in je bil 17 let sektorski poveljnik, vse do razpada tedanje občine Žalec, kjer je na istem območju nastalo šest občin. Vodil je več intervencij ob požarih in poplavah na območju sektorja, spodbujal je društva k sodelovanju, usposabljanju in opremljanju. Bil je trdna vez med gasilci sektorja in Gasilsko zvezo Žalec, vedno je pred vse postavil interese gasilcev. Tudi v GZ Žalec je na operativnem področju kot član poveljstva Zveze s preko 30 društvi pustil vidno sled, saj ni minil dogodek, kjer ne bi sodeloval.

Ko je zaključil operativno delo, je pričel z delom na področju veteranov in je prevzel pobudo za aktivnejše delovanje veteranov v društvu, pa tudi v komisiji za veterane GZ Žalec, kjer je bil član 19 let. Pomagal je spodbujati gasilska društva v Zvezi, da dostojno poskrbijo za svoje veterane in da ti ostanejo v društvih tudi po končanem operativnem stažu še vedno aktivni.

Njegova posebna strast in hobi pa so tekmovanja s starimi brizgalnami, kamor je vložil nešteto ur. Ludvik je gonilna sila Požarne brambe Vransko, ki v zadnjih letih navdušuje v tekmovanju s starimi ročnimi brizgalnami na območju celotne regije in tudi širše. Večkrat so osvojili prehodni pokal Savinjsko Šaleške regije v pokalnem tekmovanju s starimi ročnimi brizgalnami.

S svojo strokovnostjo, usposobljenostjo in izkušenostjo uspešno širi duh gasilstva, opravlja naloge v preventivi, vzgoji in utrjevanju statusa gasilske organizacije v lokalnem in tudi širšem merilu. Njegov značaj in smisel za gasilstvo povezuje starejše in aktivne gasilce v celi občini Vransko. Njegov lik prostovoljnega gasilca je poznan po celotni regiji in tudi širše. Vseskozi je zagovornik tovarištva, reda in spoštovanja ter je v vseh 64 letih naredil za gasilstvo ogromno, za kar je prejel številna priznanja in odlikovanja.

V letošnjem letu je na predlog Gasilske zveze Žalec prejel še najvišje gasilsko odlikovanje – plaketo gasilca. Odlikovanje sta mu podelila predsednik in poveljnik GZ Slovenije Janko Cerkvenik in Franci Petek na Plenumu Gasilske zveze Slovenije, ki je bil v mesecu oktobru v Celju.

Avtor prispevka SS

Fotografija, Suzana Veber GZS: Ludvik Pikl na Plenumu GZS s predsednikom in poveljnikom GZ Slovenije

Oglejte si tudi