Logo MojaObčina.si
JUTRI
12°C
2°C
NED.
13°C
0°C
Oceni objavo

FRANCI RANČIGAJ JE PREJEL NAJVIŠJE GASILSKO ODLIKOVANJE

Na Plenumu Gasilske zveze Slovenije, ki je bil 23. aprila 2022, v Svetem Juriju ob Ščavnici, je Franci Rančigaj, član PGD Gomilsko, in hkrati tudi aktualni poveljnik Gasilske zveze Žalec na predlog PGD Gomilsko in GZ Žalec prejel najvišje gasilsko odlikovanje - Priznanje Matevža Haceta, ki je vsako leto podeljeno zgolj 3 gasilcem v Sloveniji. Priznanje sta mu podelila predsednik Gasilske zveze Slovenije Janko Cerkvenik in poveljnik Franci Petek.

Franci Rančigaj je 54 let prostovoljni gasilec, dolgoletni operativec, visoki gasilski častnik. S svojim skrbnim odnosom, naklonjenostjo do gasilstva ter visoko mero profesionalnosti je odločilno pripomogel h krepitvi sodelovanja, medsebojnega spoštovanja in strokovnosti na vseh ravneh gasilske organizacije. Bil je dolga leta mentor mladincev PGD Gomilsko, ki so se udeležili kar treh gasilskih olimpijad (1999 v Franciji, 2001 na Finskem in 2003 v Avstriji). PGD Gomilsko je ob 100. letnici delovanja leta 2003 zaključilo projekt nabave GVC 16/25, ki je bil financiran iz lastnih sredstev. Idejni vodja ter kasneje vodja projekta je bil prav Franci Rančigaj. Danes skoraj celotno vodstvo PGD Gomilsko predstavljajo člani, katere je vpeljal v gasilsko organizacijo kot pionirje ali mladince.

Franci Rančigaj je dolgoletni aktivni član organov GZ Žalec. V mandatu 2008 - 2013 je bil izvoljen za poveljnika GZ Žalec in namestnika poveljnika SŠ regije. Naslednji mandat je bil namestnik predsednika in hkrati tudi poveljnik Savinjsko-šaleške regije, ta mandat pa je znova poveljnik GZ Žalec. V času vodenja je vlagal veliko truda dobro v operativno delovanje zveze in regije, predvsem v usposabljanje operativnih gasilcev. Kaj to pomeni, se je pokazalo pri velikih intervencijah, ki smo jih imeli na našem območju (poplave in neurja, veliki požari), pa tudi pri tekmovalnih uspehih naših enot na državnem in mednarodnem nivoju, saj imamo v naši Zvezi celo olimpijske prvakinje (mladinke PGD Andraž nad Polzelo). Naša GZ je po številu članov, ki se vsako leto udeležijo raznih usposabljanj prav gotovo visoko, če ne celo najvišje na lestvici gasilskih zvez v Sloveniji.

V tem mandatu opravlja tudi funkcijo predsednika Nadzornega odbora GZ Slovenije, ki skrbi za zakonito in transparentno poslovanje Gasilske zveze Slovenije in sez nasveti in priporočili aktivno vključuje v delo GZ Slovenije.

Franci Rančigaj s svojo strokovnostjo, usposobljenostjo in izkušenostjo uspešno širi pozitivni duh gasilstva, opravlja naloge v preventivi, vzgoji in utrjevanju statusa gasilske organizacije v lokalnem in regijskem merilu. Svoje znanje uspešno prenaša na vodstveni kader in operativne člane. Njegov lik gasilca je poznan po celotni Savinjski dolini, Savinjsko-šaleški regiji in tudi po Sloveniji. Je zagovornik tovarištva, reda, spoštovanja in glede na bogat opus njegovega udejstvovanja v prostovoljnem gasilstvu smo prepričani, da je Franci Rančigaj za gasilstvo naredil ogromno in si prejeto odlikovanje zasluži.

Prispevek pripravila: Sabina Sorčan, strokovna sodelavka GZ Žalec

Oglejte si tudi