Logo MojaObčina.si
DANES
14°C
-1°C
JUTRI
11°C
3°C
Oceni objavo

Pesniško nagrado Fanny Haussmann je prejel Franci Novak

ZKŠT Zavod za kulturo, šport in turizem Žalec je že peto leto zapored podelil pesniško nagrado Fanny Haussmann, poimenovano po prvi slovenski pesnici.

Odziv na razpis je bil tudi letos zelo dober, saj je prispelo 72 prispevkov, 30 več kot lani. To nakazuje na dejstvo, da je pesniška nagrada Fanny Haussmann v petih letih postala nacionalno prepoznavna in se utrdila kot relevantna na slovenskem pesniškem zemljevidu.

***

Pesnik in literarni kritik, dr. Zoran Pevec, je podal naslednjo utemeljitev žirije:

Na peti razpis za nagrado Fanny Haussmann je prispelo 72 prispevkov. Veliko je bilo zelo kvalitetnih na različnih pesniških ravneh od motivno-tematskih do retoričnih figur in inovativnega besedišča. Žirija, ki so jo sestavljali: Lidija Koceli, Marija Končina, Zoran Pevec in Matjaž Pikalo, je izbrala pet nominiranih, in sicer: Cvetko Bevc (Vivat membra quaelibet … Vivant et mulieres – Spomini na učna leta), Miljano Cunta (Ikone vsakdana), Francija Novaka (Vlak Grosuplje–Kočevje), Andraža Poliča (Duša in Telo) ter Vesno Šare (Ogorki).

Čeprav je letos morda šlo za las, se je žirija vendarle enotno odločila, da je zmagovalni sklop pesmi Vlak Grosuplje–Kočevje pesnika Francija Novaka.


Pesniški jaz v njem izvirno in spretno prikazuje trenutke življenja in različne miselno-eksistencialne situacije med potovanjem z vlakom. Inovativne pesniške figure se nam tako prikazujejo skozi družbo in posameznika v njej, pot pa je prikaz bistva življenja pod širnim nebom na tračnicah vsakdana. Zelo dobro izpeljan pripovedni lok pesniškega cikla nas vodi skozi spomine lirskega subjekta, zaupanje v drugega, razmislek o tem, kdo se v tem svetu premika – tubit ali pokrajina, Jaz ali prostor. Prostorsko-časovna razsežnost se giblje iz enega obdobja življenja v drugega, od enega dogodka do drugega. Vagon je mikro- in makrokozmos obenem, nahrbtnik pa je prtljaga doživetij nekje med lirskim subjektom, drugim in svetom. Ta pesniški sklop ob enovitem prikazu življenja in razmisleku o njem celovito kaže pronicljivo opazovanje tubiti v na videz majhnih zgodbah, ki pa se vseobsežno kažejo v skrajni globini pesniškega razmišljanja. Intimni svet pesniškega subjekta je iskanje sebstva, stvari in stvarstva z inovativno pesniško besedo v zunajčasni razežnosti, pa vendar tako zelo tukaj in sedaj, na tej poti, na tem vlaku, v tem življenju, v teh pesmih.

***

Skupaj s podelitvijo pesniške nagrade je potekala tudi predstavitev revije za književnost in kulturo VPOGLED, ki jo ZKŠT Žalec izdaja že 18 let. Novo izdajo je predstavila urednica Marija Končina.

Slavnostni govornik na včerajšnji podelitvi, ki je potekala v Dvorcu Novo Celje je bil predsednik Društva slovenskih pisateljev Dušan Merc.

Nagrado je podelil župan Občine Žalec Janko Kos v višini 1.000 EUR.

Večer sta glasbeno obogatila flavtistka Nina Fajfar Baša in kitarist Matic Dolenc. Dogodek je povezovala Lidija Koceli.

Foto: Bina Plaznik

Oglejte si tudi