Logo MojaObčina.si
DANES
19°C
5°C
JUTRI
23°C
6°C
Oceni objavo

Utrip domoznanstva: Nogometni klub Žalec praznuje 100. obletnico

Na oktobrskem Utripu domoznanstva smo želeli predstaviti Nogometni klub Žalec, ki letos praznuje 100. obletnico svojega delovanja. Zaradi neugodne situacije smo morali prireditev prestaviti na naslednje leto, smo pa v počastitev njihovega praznika v žalski knjižnici postavili razstavo o razvoju kluba skozi desetletja.  

 

Povemo lahko, da ima nogomet v Žalcu dolgo tradicijo. Že leta 1920 je bil ustanovljen Nogometni klub Slavija Žalec, ki je bil pod okriljem Sokolskega društva Žalec. Glavna pobudnika za ustanovitev sta bila Dolfi Štajner in Jože Kainz, ki sta bila tudi odlična organizatorja in nogometaša. Med letoma 1920 in 1940 so nogometaši Slavije dosegli lepe uspehe v takratni Nogometni zvezi Ljubljana. Po vojni je bil ustanovljen Nogometni klub Partizan Žalec, ki ga je med letoma 1945 in 1955 uspešno vodil Pepi Senica. V šestdesetih letih je bil predsednik kluba Jože Grobelnik, bil je tudi dopisnik za časopise, uspešen nogometni in rokometni trener, leta 1994 je postal častni predsednik kluba in je v njem pustil pomembno sled. Uspehi kluba so se nadaljevali tudi ob koncu sedemdesetih let, ko je ekipa kadetov postala jesenski prvak v Koroški, Savinjski in Šaleški regiji. Tudi v začetku devetdesetih let so imeli v Žalcu uspešno nogometno ekipo, ki je nastopala v prvi državni ligi. Zaradi prevelikih stroškov je ekipa kasneje, žal, prenehala z delom. Organizirana je bila tudi občinska liga za mladino v starosti do 15 let, ki je imela več lokalnih lig malega nogometa za članske kategorije in pogosta turnirska tekmovanja.

 

Danes je poslanstvo kluba predvsem vzgoja otrok skozi nogometno igro in prenos športnih vrednot. Poudarjajo tri pomembne naloge: vzgoja mladih in učenje sodelovanja, svojo strast do nogometa želijo prenesti na mlajše generacije in tudi uspeh, saj brez ambicij v športu ne gre.  

 

Najlepše se zahvaljujemo predsedniku Dejanu Naprudniku in članom kluba, da so z nami delili njihov bogat arhiv, vse pa vabimo v Občinsko knjižnico Žalec, da si ogledajo razstavo. Razstava bo na ogled do petka, 30. oktobra 2020.

 

Tanja Pilih

 

 

#utripdomoznanstva #nogometniklubzalec #nkz #100let #nogomet #zoga #football

Oglejte si tudi