Logo MojaObčina.si
JUTRI
19°C
6°C
SOB.
24°C
6°C
Oceni objavo

20. novembra 2020, na dan slovenskih splošnih knjižnic, začenjamo 14. sezono branja odraslih SAVINJČANI BEREMO.

V tednu od 16. do 20. novembra, ko praznujemo teden slovenskih splošnih knjižnic, smo knjižnice po vsej Sloveniji spomnile državljane, kako smo se prilagodile novim razmeram in katere knjižnične storitve so kljub oviram, ki jih ustvarja epidemija, še vedno dostopne.

 

V Medobčinski splošni knjižnici Žalec smo v koronačasu, ki nam je odvzel vse prireditve, ustvarili serijo pogovorov s skupnim imenom BREZ MASKE … PreBrano in IzBrano v knjižnici. Vse pogovore snema Savinjska televizija. Ogledate si jih lahko na programu omenjene televizije ali na Youtubu. Povezave do vseh pogovorov so objavljene tudi na naši spletni strani. V tem prazničnem tednu je bil naš gost mag. Marko Repnik, direktor JSKD. Pogovarjala sva se o kulturi v dobi koronavirusa in sklenila, kot je pred približno sto leti zapisal Srečko Kosovel: »Kultura gre svojo pot. Kakor luč je …«

 

Danes, v petek, 20. novembra 2020, pa začenjamo 14. sezono branja za odrasle Savinjčani beremo. Prijazno vas vabimo, da prelistate seznam knjig, ki jih ponujamo v branje. Prepričana sem, da vas bo mnogo knjig nagovorilo in povabilo k branju. Izbirali smo skrbno in izbrali premišljeno. Ponujamo vam različne žanre, spomnimo vas na nekatere dogodke, poklanjamo se nekaterim jubilejem, npr. 90-letnici Neže Maurer, častne občanke Občine Polzela.

 

Morda bo treba na kakšno knjigo malce počakati, a vedno ste bili strpni, zato vem, da boste tudi letos. Če pa so vam blizu e-knjige, vas vabim, da vstopite na portal Biblos. Večina knjig, ki jih ponujamo v branje, je na voljo tudi v elektronski obliki.

 

Ob tej priložnosti se vam tudi zahvaljujem, ker z razumevanjem spremljate vse spremembe, ki se dogajajo v knjižnici: odprto, zaprto, stično, brezstično … Trenutno vam lahko gradivo priskrbimo na vhodnih vratih, ob vstopu v knjižnico. Upam, da vas bomo kmalu spet smeli prepustiti užitku, ki ga prebujata sprehod med policami in brskanje po knjigah.

 

Pazite nase in ostanite zdravi, spoštovani bralke in bralci. Obiščite knjižnico, ki vam je najljubša ali najbližja. Imate možnost izbire – v Spodnji Savinjski dolini je kar 11 knjižnic. Mi smo tu za vas. S knjigo bosta samota in osamljenost močno odrinjeni.

 

Tudi to, kar se nam dogaja letos, bo mimo. Ostal bo grenak spomin. Ker pa nas življenje ves čas brusi in s tem krepi, smo se zagotovo marsičesa naučili, morda začeli kaj bolj ceniti in se še bolj veseliti življenja.

 

Jolanda Železnik, direktorica Medobčinske splošne knjižnice Žalec

Oglejte si tudi