Logo MojaObčina.si
DANES
19°C
5°C
JUTRI
24°C
6°C
Oceni objavo

Bodi in ostani zdrava! - osveščanje o raku dojk

piše: Polona Marinček, Združenje Europa Donna Slovenija

Rožnati oktober - mednarodni mesec osveščanja o raku dojk
V Združenju Europa Donna Slovenija vsako leto obeležujejo rožnati oktober - mednarodni mesec osveščanja o raku dojk. Z različnimi aktivnostmi in dogodki osveščajo slovensko javnost o raku dojk in opozarjajo na pomen zdravega načina življenja in zgodnjega odkrivanja bolezni. Letošnje aktivnosti bodo potekale pod sloganom “Bodi in ostani zdrava!”, saj želijo poudariti, da lahko sami veliko naredimo za svoje zdravje s preprostimi odločitvami za zdrav življenjski slog.

Zdrav način življenja in zgodnje odkrivanje
Številne raziskave kažejo povezavo med zdravim načinom življenja in manjšim tveganjem za razvoj raka dojk. Po podatkih svetovne zdravstvene organizacije bi lahko z zdravim načinom življenja preprečili 30 - 50 odstotkov primerov vseh rakov. Z redno telesno dejavnostjo, zdravo in uravnoteženo prehrano, vzdrževanjem telesne teže in pozitivno naravnanostjo lahko veliko prispevamo k svojemu zdravju. Redno mesečno samopregledovanje pa pripomore k zgodnjemu odkrivanju raka dojk. Vsaka ženska bi morala že v mladosti začeti s samopregledovanjem in tako spoznati svoje dojke. Za pomoč pri rednem mesečnem pregledovanju je na voljo tudi brezplačna mobilna aplikacija Breast Test in prikaz na spletni strani breast-test.com.

Za zgodnje odkrivanje raka dojk je pomembno tudi, da se ženske odzovejo na vabila državnega presejalnega programa DORA, ki je namenjen zgodnjemu odkrivanju raka dojk, in na katerega vsake dve leti na mamografijo povabijo vse slovenske ženske med 50. in 69. letom.

Združenje Europa Donna Slovenija
V Združenju Europa Donna Slovenija že skoraj 25 let osveščajo o raku dojk in rakih rodil ter podpirajo bolnice in njihove svojce na poti k okrevanju. Aktivnosti združenja so širši javnosti najbolj vidne v rožnatem oktobru mesecu osveščanja o raku dojk, ko osveščajo o pomenu zdravega načina življenja, rednega mesečnega samopregledovanja dojk in preventivnih presejalnih programih DORA; ZORA in SVIT.

Velik del aktivnosti združenja je namenjen podpori bolnicam in njihovim svojcem ob soočanju z boleznijo. Diagnoza rak vpliva na vse ravni življenja bolnice in prizadene tudi njene bližnje, zato si že vrsto let prizadevajo, da bi bolnicam poleg zgodnjega odkrivanja, učinkovitega in vsaki bolnici prilagojenega zdravljenja, celostne rehabilitacije lahko zagotovili tudi ustrezno psihosocialno podporo.

Več na spletni strani www.europadonna.si


Oglejte si tudi