Logo MojaObčina.si
JUTRI
10°C
-0°C
PET.
10°C
-2°C
Oceni objavo

Dirka Sloenduro Cilenca 2022: Uspešna premiera v Zagorju

Gorskokolesarske poti Cilenca Trails nad ŠRO Evropark so v nedeljo, 26.6., gostile peto dirko serije Sloenduro. Enodnevni dogodek v organizaciji Kolesarskega kluba Zagorska dolina je bil tudi prva dirka sploh na omrežju poti, ki smo ga odprli pred letom dni. 

Na dirki se je v vročih poletnih razmerah na treh hitrostnih preizkušnjah pomerilo 175 tekmovalcev iz Slovenije, Hrvaške, Avstrije in Italije. Dirko si je ogledalo ogromno število obiskovalcev in spremljevalcev. Manjkalo pa ni niti navijaškega vzdušja ob trasah posameznih etap in bučno navijanje je odmevalo po Zagorski dolini. Serija SloEnduro je tako na Cilenca Trails in v športnem parku Europark pri Zagorju ob Savi dobila novo prizorišče, na katerega se bodo tekmovalci radi vračali, pa tudi dva nova zmagovalca. Na treh hitrostnih preizkušnjah dolge trase sta bila namreč najhitrejša Tamara Homar (Energijateam.com) in Jan Štucin (Pedal racing team).

Tamara je zmagala v konkurenci petih kolesark, dobila je tudi vse tri preizkušnje. Na drugem mestu ji je sledila Maja Vojska (MBK Črni Vrh) in na tretjem Alja Marič (Golovec trails).

Jan pa zanimivo ni bil najhitrejši na nobeni etapi, na vseh je bil drugi. Zmagovalci etap so bili Tim Jež (Kamplc racing team), na koncu 4., David Ivartnik (Golovec trails), na koncu drugi, in Jan Markič (ŠKTD Avče), na koncu tretji.

Tudi razlike pri vrhu so bile manjše. Le najhitrejša trojica je za tri etape potrebovala manj kot deset minut, razlika med njimi pa je znašala 7,3 sekunde.

Zmagovalca Kendine SuperEtape (S2) sta postala Ivartnik in Homar.

V kategorijah dolge trase

Tokrat so vrh krojili tekmovalci članske kategorije elite, najhitrejši mladinec je bil Jernej Kavčič (MBK Črni Vrh) na 5. mestu, Miha Jerkič (KK Črn trn) je bil 7. in Jan Polovšak (KK Ravne) 12. Kavčiču je na 6. mestu sledil najhitrejši veteran (master 1) Blaž Černigoj (Kamplc), najhitrejši amater pa je bil Nace Krivonog (Bosch Black Hole Enduro Team) na 9. mestu.

V starejših veteranskih kategorijah sta zmagala David Taucer (ASD Federclub Trst) v master 2 in Martin Brus (Kamplc racing team) v master 3.

Kratka trasa

Na kratki trasi z dvema hitrostnima preizkušnjama je bil spet najhitrejši tekmovalec kategorije U15, a tokrat je bil to Matija Ferjančič (Kamplc). Sledili so prvi trije iz kategorije U17: Jakob Lorber (KK Završnica), Patrik Trošt (Kamplc) in Lovro Kojzek (KK Ravne) le pol sekunde narazen.

Drugi v U15 je bil Ian Laharnar (Kamplc) in tretji Izak Štrubelj (Bikehanic – 20 Chocolate). Serijski zmagovalec Ažbe Kalinšek pa tokrat ni imel sreče – z 9. in 8. časom na etapah ter 30-sekundnim pribitkom, ker je v cilj prišel brez kolesa, je končal na 5. mestu v kategoriji in na 19. skupno med 47 uvrščenimi na kratki trasi. Da je prejšnji dan na evropskem prvenstvu v spustu v Mariboru osvojil bronasto kolajno, vse skupaj postavi v malo drugačno perspektivo.

Dekleti pa tokrat na kratki trasi le dve: Nežka Libnik pred novinko Azro Doler (obe Bosch Black Hole Enduro Team).

In še najmlajši

V kategoriji U13, ki se je pomerila na eni etapi, je zopet zmagal Jakob Praček (Kamplc), drugi je bil Žiga Munih (Pedal) in tretji Kostja Matijevec Jerman (Golovec).

Vsi vrstni redi na sloenduro.com

Odzivi iz ekip so po novi dirki dobri, seveda se zgodi, da trasa ne ustreza vsem. Najdaljša druga etapa French Connection + Jumanji, tudi Kendina SuperEtapa, je vsebovala nekaj vzponov, kar je zagotovo v duhu endura, je pa zato naredila selekcijo. Zato pa so prav vsi uživali na novo zgrajeni enoslednici na tretji etapi. Tudi navijaško vzdušje je bilo tam noro. Na splošno je bil tudi obisk navijačev in radovednežev iz Zagorja in drugod dober. Prireditelji pa smo v vročini dobro skrbeli tudi za vse žejne in lačne s ponudbo na Food truck-u.

Ali kdo ve razlog, da SloEnduro prihodnje leto ne bi zopet zavil v Zagorje?

Oglejte si tudi