Logo MojaObčina.si
DANES
12°C
-3°C
JUTRI
12°C
0°C
Oceni objavo

SKUPAJ ZA KRAS - vseslovenska delovna akcija v občini Miren - Kostanjevica

Klub brigadirjev Zasavje se je 26. 11. 2022 pridružil delovni akciji v Cerju na Krasu, kjer smo formirali Brigado slovenskih brigadirjev. V akciji so sodelovali tudi drugi prostovoljci iz Slovenije in tujine, tako, da je akcija prerasla v mednarodni okvir.

Skupaj smo sadili sadike puhastega hrasta in črnike.

Ko smo se približali Cerju, smo najprej zagledali mogočen pomnik miru na Cerju, katera bela veličina se je zasvetila na zbujajočem soncu.

Bilo je hladno in vetrovno, kar nam je dajalo še več moči, da pomagamo pri odpravljanju posledic požara.

Domačini in organizatorji so nas pričakali z vročimi napitki, ki so nam ogreli roke in srca. Prijazna dobrodošlica. Hvala organizatorjem.

Pred pomnikom miru smo postrojili Brigado slovenskih brigadirjev, ki jo je sestavljalo okoli 120 udeležencev iz vseh klubov in društev.

To je bila največja organizirana skupina prostovoljcev, ki je izstopala z odsevnimi brezrokavniki in priponkami akcije.

Komandant delovne Brigade slovenskih brigadirjev Janez KUKOVIČ nas je pozdravil in nam zaželel prijetno počutje ter nas spodbudil, da s svojim delom pokažemo slovenski javnosti, kdo in kaj smo brigadirji.

Pred koncem postroja je komandant Janez KUKOVIČ pozval najstarejšega brigadirja, da mu pred zborom brigadirjev pokloni priložnostno darilo, posebej izdelan bel šal z motivom Cerja.

V veliko veselje in ponos brigadirjev Kluba brigadirjev Zasavja predstavlja naš častni član Marjan MAUSSER, ki je dopolnil 90 let in je bil tudi najstarejši brigadir na akciji.

Na akciji nas je prisrčno pozdravil župan Občine Miren – Kostanjevica Mauricij HUMAR in se nam zahvalil za vso pomoč. Pozdravil nas je tudi direktor zavoda za gozdove Gregor DANEV, ki nam je dal osnovne podatke o sajenju in nam zaželel uspešno delo.

Poseben pozdrav nam je namenil veleposlanik Japonske v Sloveniji g. Hiromiči MATSUŠIMA, ki je povedal, da bodo pri sajenju pomagali tudi zaposleni na veleposlaništvu Japonske.

Takoj po uvodni slovesnosti smo začeli s sajenjem omenjenih sadik.

Kraški svet predstavlja težak teren, skoraj samo kamenje z malo zemlje, vendar pridne roke brigadirjev so s krampi in motikami ter močno voljo našle pot med vsem tem kamenjem in našle primeren prostorček za sadiko, ki bo sčasoma zrasla in pokrila golo pobočje Cerja.  

Drevesa bodo spomin na delo brigadirjev in upam, da bomo še večkrat odšli mi in naši člani pogledat na Kras, kako rastejo naša zasajena drevesa, predvsem hrasta, ki je zaščitni znak Hrastnika.

Sajenje in delo je potekalo brez težav in lahko zapišem, da smo se brigadirji izkazali s svojim delom, kot že neštetokrat doslej. Presegli smo željeno količinsko normo v sajenju sadik za več kot 30 procentov.

Akcija je uspela v celoti. Po podatkih organizatorja je v akciji sodelovalo okrog 1000 prostovoljcev. Tudi na naslednjih akcijah lahko Kras računa na brigadirje Slovenije.

Po koncu akcije nas je organizator povabil na tradicionalno primorsko kosilo in sicer pogostili so nas z joto.

Imeli smo še dovolj časa, da smo se udeleženci akcije med seboj pogovorili in si izmenjali izkušnje ter se na koncu dogovorili, da takšne akcije še organiziramo.

Pred odhodom ni izostal tradicionalni pozdrav brigadirjev

ZDRAVO, ZDRAVO, ZDRAVO

ki je odmeval po pobočjih CERJA v dolino Mirne vse do morja.

 

Zapisal: Aleksander CVAR, Klub brigadirjev Zasavja

Oglejte si tudi