Logo MojaObčina.si
JUTRI
14°C
2°C
SOB.
17°C
5°C
Oceni objavo

Mednarodna konferenca: Državljanska participacija v EU v času nezaupanja

Društvo za razvoj podeželja LAZ 24. septembra 2015 vabi na mednarodno konferenco z naslovom: Državljanska participacija v EU v času nezaupanja. Konferenca bo potekala v prostorih Ministrstva za kulturo na Maistrovi 10 v Ljubljani od 9:00 do 13:00.

Na mednarodni konferenci v okviru dogodka »CIVIL SOCIETY OPEN UNIVERSITY«, bomo predstavili možnosti demokratične udeležbe in uspešne metode in načine za spodbujanje vključevanja državljanov v procese odločanja na ravni Evropske unije.

Po najnovejših rezultatih Evrobarometra je razvidno, da je zaupanje v EU še vedno nizkih 40%. Na mednarodni konferenci bomo izpostavili problemski vidik demokratične odgovornosti in državljanske udeležbe v Evropi, saj ima nezaupanje v elite in institucije močan emocionalni naboj in je o tem nujno diskutirati.
Na delavnici bomo praktično preizkusili metodologije za spodbujanje in usmerjanje civilnega dialoga o aktualnih evropskih temah.


Dnevni red konference:

08:30 Registracija udeležencev

09:00 - 09.15 Pozdrav in otvoritev konference

09:15 - 09:45 Sredstva demokratične udeležbe na ravni EU

09:45 - 10:00 Aktivna demokratična vključenost posameznikov ZA in PROTI

10.00 - 10:15 Odmor za kavo

10:15 - 12:00 Delavnica "CIVIL SOCIETY OPEN UNIVERSITY"

12:00 - 13:00 Razprava o možnostih za aktivno državljanstvo v okviru programov EU


Konferenca poteka v okviru projekta Demokratična odgovornost in državljanska udeležba v Evropi (Democratic Ownership and Civiv participation in Europe)– DOCPIE, ki je del programa Evropa za državljane in je sofinanciran s strani Evropske unije s programom Evropa za državljane.

Projekt DOCPIE povezuje 15 partnerjev iz 13 evropskih državki razpravljajo, se učijo in razširjajo informacije, z namenom oblikovanja skupne prihodnosti Evropske unije. Cilj projekta je povečati stopnjo ozaveščenosti o evropskem državljanstvu, evropski identiteti, o nujnosti sodelovanja civilne družbe v evropskih volilnih postopkih in nujnosti razvoja omrežji in strategij delovanja, z namenom da bi se povečal vpliv državljanov v Evropski uniji.

V okviru projekta z štirimi dogodki promoviramo prostovoljstvo, razvoj regij, vključenost starejših in aktivno državljansko participacijo v različnih EU državah. Z dogodkom »CIVIL SOCIETY OPEN UNIVERSITY« v Ljubljani, pa želimo najti uspešne metode in načine za spodbujanje vključevanja državljanov v procese odločanja na ravni Evropske unije.

Na konferenco se lahko prijavite tukaj. 

 

V okviru dogodka "CIVIL SOCIETY OPEN UNIVERSITY" bodo sočasno s konferenco potekale še dve aktivnosti:

  • popoldanska delavnica, ki bo potekala v nadaljevanju konference od 13:00 do 17:00 v istem prostoru s ciljem razvoja projektnih idej za prijavo na program Evropa za državljane. Program delavnice in prijavnica se nahajata tukaj,
  • zbiranje mnenj in spodbujanje zavedanja pravic državljanov, ki jih imamo kot državljani EU, v ta nemen bo na sejmu nevladnih organizacije LUPA od 11:00 - 20:00 stala tudi stojnica projekta DOCPIE.

Oglejte si tudi