Logo MojaObčina.si
DANES
14°C
2°C
JUTRI
17°C
5°C
Oceni objavo

Spomin na ustanovitev Revirske partizanske čete

Na Čemšeniški planini se je zadnjo julijsko nedeljo, ki je rezervirana za slovesnost ob spominu na ustanovitev Revirske partizanske čete, spet zbralo veliko ljudi. Združenje borcev za vrednote NOB Zagorje ob Savi in Občina Zagorje ob Savi sta ob 11. uri dopoldne pripravila osrednjo slovesnost ob 81. obletnici ustanovitve Revirske partizanske čete, ki je bila pri spominskem pomniku revirski četi na Čemšeniški planini.

Zbrane je najprej pozdravil predsednik Združenja borcev za vrednote NOB Zagorje ob Savi Roman Škrabar, nato pa jih je s slavnostnim govorom nagovoril podpredsednik Državnega sveta RS in župan Občine Zagorje ob Savi Matjaž Švagan. V govoru je med drugim poudaril, da smo v Zagorju ob Savi vedno spoštovali spomin na narodnoosvobodilni boj in negovali spoštovanje do vseh, ki so v njem sodelovali z namenom, da ubranijo in osvobodijo našo domovino in obljubil, da bo tako ostalo tudi v bodoče.

»Nikoli se nismo in se tudi v bodoče ne bomo pustili zapeljati vladnim tendencam, ki so ali bodo skušale vplivati, da naše razvojne načrte prilagajamo njihovim željam. Dogovarjali smo se in se bomo z vsemi, kaj smo se oz. kaj se bomo dogovorili, pa bo izključno naša odločitev. Na tem vztrajam in ostajam neomajen - tudi z zavedanjem, da moja trdna stališča niso vsem všeč. A moja drža je pokončna in na to sem ponosen,« je med drugim povedal Švagan, ki je v svojih županskih mandatih sodeloval kar z 12 različnimi vladami, kolikor se jih je v tem času zamenjalo.

Slovesnosti se je udeležila tudi slovenska pisateljica in upokojena novinarka Valerija Skrinjar Tvrz, ena od še živečih aktivnih udeležencev v narodnoosvobodilnem boju, po rodu Zagorjanka, ki ji je Združenje borcev za vrednote NOB Zagorje ob Savi izročilo listino, s katero so jo imenovali za častno članico zagorskega združenja borcev.

V kulturnem programu so nastopili MoPZ Loški glas, baritonist Rihard Majcen in harmonikar Jernej Pikel ter povezovalca programa Maša Troha in Marko Vetršek.

Oglejte si tudi