Logo MojaObčina.si
JUTRI
13°C
1°C
NED.
18°C
3°C
Oceni objavo

Slovesen podpis pogodbe za gradnjo regijskih poligonov

Gasilska zveza Slovenije je v Zagorju ob Savi pripravila krajšo slovesnost ob podpisu dveh pogodb z izvajalci za gradnjo regijskih poligonov za zasavsko in dolenjsko gasilsko regijo. Poligon za zasavsko regijo bo zgrajen v Zagorju, za Dolenjsko pa v Žužemberku.

Prireditve, ki je potekala v Weinbergerjevi hiši, so se poleg Janka Cerkvenika in Francija Petka, predsednika in poveljnika Gasilske zveze Slovenije, ter predstavnikov obeh gasilskih regij udeležili tudi Rudi Medved, državni sekretar na Ministrstvu RS za obrambo, Teodor Uranič, poslanec Državnega zbora Republike Slovenije, Leon Behin, v. d. direktorja Uprave RS za zaščito in reševanje, Matjaž Švagan, župan Občine Zagorje, in Jože Papež, župan Občine Žužemberk.

Po pozdravnih nagovorih in predstavitvi široke uporabe regijskih poligonov je Janko Cerkvenik svečano podpisal pogodbi z izvajalcema del. Regijski poligon v Zagorju bo gradilo podjetje AGM Nemec, d. o. o., v imenu katerega je pogodbo podpisala direktorica Maja Gerčer. Podjetje Trgograd d. o. o. pa bo gradilo regijski poligon v Žužemberku. Pogodbo je v imenu izvajalca podpisal direktor Tomo Kres.

V letošnjem letu je predviden tudi začetek gradnje regijskega poligona za Posavje v Krškem.

Regijski gasilski vadbeni poligoni so namenjeni praktičnemu usposabljanju gasilcev na regijski in lokalni ravni. Sestavljeni so iz vadbene ploščadi, velikosti 75x20 metrov, stolpa za vaje, tlorisa 7x7 metrov, s pritličjem, tremi nadstropji in vadbeno ravno streho, bazena za vodo, tlorisa 2x2 metra in globine 2,5 metra, ter platoja za tehnično reševanje, površine 8x8 metrov.

Na poligonih se izvaja praktično usposabljanje gasilcev na tečajih za operativnega gasilca, tečajih za višjega gasilca ter pripravljalne vaje na tečajih za nižjega gasilskega častnika in gasilskega častnika. Prav tako se poligon uporablja za izvajanje praktičnih vaj gasilcev v obliki urjenja enot, oddelkov in skupin.

Poligon izpolnjuje pogoje za opravljanje vaj, predlaganih v učnih načrtih Gasilske zveze Slovenije, ki vsebujejo vaje s cevmi, vaje z lestvami, vaje v vrvni tehniki, vaje tehničnega reševanja in reševanja iz višin in globin, vaje z izolirnimi dihalnimi aparati in vaje v gibanju v notranjosti objektov ter gašenje objektov.

Besedilo in fotografije: Gasilska zveza Slovenije/Marko Pograjc

Oglejte si tudi