Logo MojaObčina.si

Zagorje ob Savi

DANES
22°C
5°C
JUTRI
22°C
6°C
5266

Mladi po nasvet in zgodbe k starejšim

Starost – darilo mladim je naslov projekta s katerim želimo mladi iz zasavske regije vzpostaviti stik s starejšimi prebivalci iz naših krajev. Želimo slišati in zapisati njihove zgodbe, jih povprašati za nasvete in modrosti ter jim seveda obenem tudi pomagati pri vsakdanjih opravilih. Gremo k tistim, ki nam lahko dajo dragocene življenjske izkušnje, koristne nasvete, drugačen pogled, modrosti in doživetja iz nekih drugih časov, ko je bil svet morda še bolj preprost. Druženje z njimi nam bo vsekakor razširilo obzorja in nam pomagalo pri soočanju z mladostniškimi izzivi.

S projektom želimo pokazati, da so starejši pomembna in dragocena skupina prebivalstva, ki lahko družbi, še posebej mladim, veliko podari. V okviru projekta bomo mladi prostovoljci svoj čas kakovostno preživljali s starejšimi, poslušali njihove zgodbe, nasvete in modrosti, jih zapisovali in jih tudi objavljali. Poleg tega jim bomo med obiskom seveda priskočili na pomoč pri vsakdanjih opravilih. Starejši pa bodo imeli možnost, da pripovedujejo in nam predajajo svoja znanja ter izkušnje, veseli bomo, če se bomo od njih naučili tudi kakšnih ročnih spretnosti in obudili kakšen običaj. S projektom želimo vzpostaviti osebni stik med mladimi in starejšimi prebivalci regije ter vzpostaviti dolgoročne in upamo tudi prijateljske medsebojne odnose.

Izhodišče za pripravo projekta Starost – darilo mladim je vsekakor problematika povečevanja deleža starega prebivalstva v  regiji in v Sloveniji ter pomanjkanje programov, ki bi starejšim zagotovili večjo vključenost v družbo oziroma jim omogočili, da svojo vlogo v družbi uresničujejo in doživljajo svojo starost dostojanstveno. V epidemiji bolezni COVID-19 so se te problemi še bolj izrazili. Na drugi strani pa pri mladih zaznavamo močno individualizacijo, vse bolj pogosto umikanje v digitalni svet, številne duševne stiske, pomanjkanje pristnih človeških stikov - še posebej stikov z ljudmi drugih generacij. Vse to nas je spodbudilo k temeljitem razmisleku o projektu, ki bi naslovil probleme obeh generacij.  

Projekt Starost – darilo mladim je sofinanciran s strani Evropske solidarnostne enote. Naše aktivnosti lahko spremljate na FB strani https://www.facebook.com/StarostDariloMladim ali nas kontaktirate na e-naslov sdm.zasavje@gmail.com.

Všečkaj objavo


Oceni objavo


Oglejte si tudi