Logo MojaObčina.si
JUTRI
9°C
-4°C
SOB.
13°C
1°C
Oceni objavo

VIDEO: Proslava tudi letos na daljavo

Združenje borcev za vrednote NOB Zagorje in Občina Zagorje ob Savi sta tudi letos pripravila proslavo ob 27. aprilu, dnevu upora proti okupatorju, ki je na praznični dan že drugo leto zapored potekala preko spleta in televizijskih ekranov. Organizatorji so slovesnost pripravili ob spoštovanju vseh epidemioloških ukrepov.

Miloš Prosenc, predsednik zagorskega združenja borcev za vrednote NOB, je v slavnostnem nagovoru med drugim poudaril, da je »braniti domovino, ko je ta ogrožena, moralna obveznost njenih ljudi v vsakem času in vseh obdobjih. Danes živimo in ustvarjamo v lastni, samostojni slovenski državi. Če se oziramo nazaj v zgodovino, smo lahko ponosni na vse tiste upore in vse tiste generacije ljudi, ki so nam ohranili in obranili slovensko nacionalno ozemlje, naš jezik, našo kulturo in s tem sooblikovali našo samozavest. Vsa ta naša preteklost bi lahko postala naša skupna vrednota, ki bi združevala in bogatila naše medsebojne odnose in naš pogled v prihodnost.« Opozoril je, da se žal to ne dogaja, saj v naši samostojni državi še nikoli nismo bili tako napeti in razdvojeni, kot smo danes.

Župan Občine Zagorje ob Savi Matjaž Švagan je opozoril, da nikoli več ne smemo dovoliti, da bi se ponovila zgodovina in bi se kaj takega, kot se je začelo tudi na naših tleh dogajati pred 80 leti, znova zgodilo. »Nikoli več si ne smeta brata zreti v oči skozi puškino cev. Nikoli več ne sme mati žalovati za sinom, ki leži ubit v jarku. Nikoli več ne sme otrok ostati brez staršev, ker so jih odpeljali v daljne kraje, od koder se niso vrnili. To bomo dosegli s spoštovanjem spomina na naše prednike, ki niso oklevali med življenjem in smrtjo. To bomo dosegli s spoštovanjem živih, s civiliziranim dialogom in strpnostjo do drugače mislečih. To bomo dosegli z odvračanjem od vseh, ki bi nam na kakršen koli način želeli odvzeti nacionalno svobodo,« je povedal župan, in dodal, da v Zagorju ne stopamo ne levo in ne desno, ampak zgolj proti luči, ki pozitivno sveti na koncu tunela. 

V kulturnem programu je sodelovala recitatorka Maša Troha, za glasbeni del s koračnicami in borbenimi pesmimi, pa je poskrbel Pihalni orkester Svea Zagorje pod vodstvom dirigenta Petra Kudra. Orkester tokrat ni nastopil na odru, ampak med stoli dvorane KC Delavski dom Zagorje.

Oglejte si tudi