Logo MojaObčina.si
DANES
9°C
2°C
JUTRI
15°C
2°C
Oceni objavo

Minister Matjaž Han obiskal Občino Zagorje

Minister za gospodarski razvoj in tehnologijo Matjaž Han, ki se je v petek popoldne odzval vabilu župana Občine Zagorje ob Savi Matjaža Švagana in obiskal našo občino, se je v občinski zgradbi najprej sešel s predstavniki obrtne in gospodarske zbornice iz Zagorja, Regionalne razvojne agencije, direktorjem Kemijskega inštituta RS prof. dr. Gregorjem Anderluhom in lastnikom podjetja Vanema Sandijem Češkom ter poslancem v DZ Teodorjem Uraničem.

Kot je v uvodnem delu sestanka povedal župan Matjaž Švagan, bomo v Zagorju ob Savi v prihodnje dobili dve naložbi s področja gospodarstva, ki pomenita izjemno priložnost za nadaljnji  razvoj zagorske doline. Tako, kot je znano, Kemijski inštitut RS v Kisovcu načrtuje gradnjo Centra za razvoj, demonstracije in usposabljanje za brezogljične tehnologije, ki bo največji tovrstni center v tem delu Evrope. Okoli 30 milijonska investicija, za katero računajo na sredstva iz sklada za pravični prehod, bo po besedah prof. dr. Anderluha vključevala razvoj celotnega segmenta tehnologij za zeleni prehod: vodikove tehnologije, tehnologije za zajemanje in pretvorbo ogljikovega dioksida, predvsem pa razvoj modernih baterijskih tehnologij.

Druga naložba, ki je prav tako vezana na sredstva iz sklada za pravični prehod, je gradnja nove pametne tovarne 4.0 v Kisovcu, ki jo namerava zgraditi družba Vanema. Kot je pojasnil Sandi Češko, gre za tovarno, ki bo temeljila na t. i. Octaspring® tehnologiji. Ta se uporablja za izdelavo ležišč pa tudi v letalski in avtomobilski industriji. Gre za tehnologijo, s katero razvijajo inovativne izdelke, ki skrbijo za udobje na različnih področjih, od sedenja, gibanja, počitka in spanja, pomemben pa je tudi okoljski vidik, saj prav na lokaciji v Kisovcu načrtujejo najmodernejšo uporabo inovativne tehnologije na svetu, s katero bodo izdelovali okoljsko bolj prijazne izdelke, ki bodo udobnejši tudi za kupce.

Minister Han je z zanimanjem poslušal obe predstavitvi in napovedal, da možnosti za črpanje sredstev iz sklada za pravični prehod vsekakor bodo. Razpis za črpanje 74 milijonov evrov, kolikor jih je namenjenih za našo regijo, od tega 44 milijonov evrov za gospodarstvo, bodo predvidoma objavili v prvem četrtletju prihodnjega leta. Kot je poudaril Han, pa bo ministrstvo pripravilo še vrsto drugih razpisov, s katerimi bo mogoče črpati denar za perspektivne gospodarske ideje.

V nadaljevanju obiska se je ustavil v kisovškem podjetju Skitti in si ogledal proizvodnjo, direktor podjetja Sergej Smrkolj pa je ministra seznanil predvsem s prizadevanji, da bi oživili blagovno znamko Tomos, kar družba načrtuje v sodelovanju s podjetjem Črešnik iz Medvod. Minister pa je s sodelavci in zagorskim županom obiskal še podjetje Eti, kjer si je prav tako ogledal proizvodnjo, direktor družbe mag. Tomaž Berginc pa mu je predstavil poslovanje podjetja in naložbeni načrt, za katerega bo podjetje v prihodnjih štirih letih predvidoma namenilo kar 60 milijonov evrov.

Foto: Timi Oražem

Oglejte si tudi