Logo MojaObčina.si
DANES
9°C
2°C
JUTRI
15°C
2°C
Oceni objavo

Obletnica najhujše rudniške nesreče

Minilo je 60 let od največje rudniške nesreče, ki se je 11. marca 1961 zgodila v rudniku Zagorje. Ob enih ponoči je v jami Kotredež eksplodiral metan, pri tem pa je življenje izgubilo 13 rudarjev, ki so bili takrat na delu v nočni izmeni. Oči so za vedno zaprli Albin Bajda, Sulejman Dizdarević, Rudolf Frim, Alojz Gasior, Seid Kadić, Miroslav Knežević, Slavko Knežević, Franc Marn, Jože Mlakar, Karel Novak, Rafael Romih, Franc Sladič in Franc Zidar.
Pogreba na zagorskem pokopališču se je po pričevanjih takrat udeležilo več kot 300 uniformiranih rudarjev z vseh koncev Jugoslavije, trije rudarski pihalni orkestri in več kot deset tisoč ljudi, po nekaterih zapisih celo več kot dvajset tisoč.
Danes, 60 let kasneje, je Rudarsko muzejsko in etnološko društvo SREČNO ZAGORJE, ki ohranja rudarsko dediščino, ob zadnjem počivališču in spomeniku nesrečnih rudarjev pripravilo krajšo slovesnost, ki je zaradi epidemioloških razmer potekala nekoliko skromneje in v manjšem obsegu, kot bi jo pripravili sicer. Umrlim rudarjem sta se poklonila tudi župan Občine Zagorje ob Savi Matjaž Švagan in direktor občinske uprave Tadej Špitalar, ki sta k spominskem obeležju položila cvetje.

vir: občina Zagorje ob Savi

Oglejte si tudi