Logo MojaObčina.si
JUTRI
10°C
-0°C
PET.
10°C
-2°C
Oceni objavo

Evropsko zavezništvo za podporo prostovoljstvu ERAS nadaljuje delo z novim projektom

Trinajst evropskih mest se je leta 2019 povezalo v projekt ERAS – evropsko zavezništvo za podporo prostovoljstvu, združila pa jih je skupna želja po povezovanju državljanov in izmenjavi dobrih praks na področju prostovoljstva. Z letošnjim letom zavezništvo ERAS nadaljuje delo z novim projektom: ERAS II – spoznanja iz Covid-19 krize.

V okviru novega projekta bo šest partnerskih organizacij iz Slovenije, Bolgarije, Grčije, Madžarske, Latvije in Portugalske raziskovalo vpliv Covid-19 na prostovoljstvo in podporo prostovoljstvu s strani lokalnih oblasti za boljši odziv na krizne situacije. Vpliv pandemije Covid-19 bomo partnerji raziskovali z izmenjavo dobrih praks, znanja in izkušenj na 4 mednarodnih dogodkih.

Prvi izmed štirih mednarodnih dogodkov za krepitev solidarnostnih vrednot in prostovoljstva v Evropi je med 23. in 26. 4. 2023 potekal v Litiji, z izvedbo predstavitve dobrih praks, ki se izvajajo v občinah Litija in Ljubljana, posvetom z nevladnimi organizacijami na temo razvoja prostovoljstva in razstavo Prostovoljstvo v času Covid-19.

Partnerji iz Bolgarije, Grčije, Madžarske in Latvije so obiskali organizacije iz Ljubljane in Litije ter spoznali njihove dobre prakse. S predstavniki Slovenske filantropije, Društva Kralji ulice in PIC – Pravnega centra za varstvo človekovih pravic in okolice smo se pogovarjali o njihovem delu ter prostovoljskih programih, ki jih izvajajo ter kako je na njihovo delo vplivala epidemija in kako so se nanjo prilagodili, da bodo še naprej podpirali in razvijali prostovoljstvo.

Izvedeli smo, kako prostovoljski projekti prispevajo h kakovosti življenja v skupnosti in kako Občina Litija podpira razvoj prostovoljstva s projekti kot je Točka za starejše in sodelovanjem v programu Sopotniki. S predstavniki nevladnih organizacij iz občine Litija pa smo se pogovarjali o možnostih nadaljnjega razvoja prostovoljstva tako na lokalni kot na evropski ravni.

Obiskali smo Hišo EU in se z dijaki Gimnazije Litija pogovarjali o Evropski uniji in priložnostih, ki jih le-ta ponuja mladim. Otvorili pa smo tudi razstavo Prostovoljstvo v času Covid-19 s katero želimo osvetliti delo in dosežke prostovoljcev iz različnih evropskih držav, ki so s svojim delom nesebično prispevali k omejevanju epidemije ter blaženju posledic, ki jih je ta imela na vsakdanje življenje.

Razstava si še vedno lahko ogledate v Parku ob Savi v Litiji. Vabljeni k ogledu!

Za več informacij o projektu ERAS obiščite

www.consulta.si/eras in www.facebook.com/EuropeanAllianceForVolunteerSupport.

 

Projekt Evropsko zavezništvo za podporo prostovoljstvu – spoznanja iz Covid.19 krize (ERAS II) sofinancira Evropska unija v okviru programa CERV, ukrep Mreža mest.

Oglejte si tudi